Brandorsakerna fortfarande oklara

På midsommaraftonen brann det i Nybro, Uppvidinge och Högsby. Trots att helgens brandhärjade orter ligger geografiskt nära varandra är det ännu oklart om bränderna varit anlagda eller inte.
Nybro • Publicerad 28 juni 2010

Enligt Finn Jensen, tillföreträdande räddningschef på räddningstjänsten i Emmaboda, är det svårt att avgöra vad som orsakat bränderna när brandförloppen nått så långt som de hade gjort i helgen.

– Jag kan varken säga bu eller bä, men det känns ju konstigt att vi fick in så mycket under en så kort tid, inom ett så litet område, säger han.

– Det känns inte som någon tillfällighet.

Än så länge har det inte påträffats föremål, så som tändstickor, som pekar på att bränderna varit anlagda. Men det har inte heller upptäckts några naturliga brandorsaker. Dessa kan vara blixtnedslag, skogsarbete, flaskor eller glas som reflekterar ljus, tåg som slår gnistor, nedfallna ledningar och så vidare.

– Det går inga tåg där och vi har inte funnit några nedfallna ledningar så det kunde vi utesluta direkt. Som det är nu har vi inte hittat några naturliga orsaker, säger Finn Jensen.

Det är för tidigt att säga om bränderna varit anlagda och om det i så fall är samma person. Finn Jensen menar dock att den misstanken kommer att öka om ytterligare bränder sker i området inom kort.

– Om det är en person så fortsätter det ju, säger han.

Polisen kan inte heller slå fast om det finns något samband mellan bränderna.

– Teknikerna ska kolla på det. De ska göra ett brandtest med hundar och innan det är klart kan man inte säga något, säger Ulf Karlsson, informationsansvarig på polisen.

Ida Krasse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.