Bordsgranne åt upp en annan patients medicin på äldreboende

Nybro Artikeln publicerades
Foto: Mattias Petersson

På ett äldreboende delade personalen ut medicin vid ett matbord. Då åt en av patienterna upp bordsgrannes medicin.

På en demensavdelning i Nybro kommun fick en patient i sig fel medicin, men fick inga vårdskador. Nu gör Nybro kommun en Lex Maria anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Händelsen skedde under sommaren när en vikarierande omsorgsassistent skulle dela ut medicin på morgonen. Några patienter var samlade vid ett matbord och omsorgsassistenten ställer fram ett glas med yoghurt med medicinen i till en av patienterna. När omsorgsassistenten matar en patient skedde olyckan. Fel person äter upp yoghurten med medicinen och omsorgsassistenten försöker få denna att spotta ut medicinen. Sjuksköterska kontaktas direkt.

Patienten som fick fel medicin fick sjukvårdsövervakning, men det visar sig att inga allvarliga sjukvårdsskador har uppstått. Det fanns risk för bland annat lågt blodtryck. Rutinerna om var och hur man delar ut mediciner hade inte följts. Mediciner ska inte delas ut i gemensamhetsutrymmen på demensavdelningar utan dispens. På grund av händelsen ska förvaltningen gå igenom rutiner med all omsorgspersonal för att få en ökad patientsäkerhet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.