Blufföretagen omsätter miljardbelopp i Sverige

Lurendrejerier i annonsbranschen beräknas omsätta upp till en miljard kronor.
Nybro • Publicerad 16 januari 2003

I tisdags skrev Barometern-OT om en företagare i Nybro som polisanmält ett företag i Stockholm för att ha försökt lura på honom en annons han inte beställt. Polisen tar del av anmälningar och klagomål från hela landet för att se hur omfattande verksamheten är och för att undersöka vart pengarna tar vägen.

- Vi håller på att kartlägga brottsligheten. Det här är grov organiserad brottslighet och de får in massor med pengar, säger kriminalinspektör Torsten Frejdeborn på rikskriminalen.

Branschorganisationen Svensk Handel publicerar en varningslista på företag som marknadsför annonser på ett oseriöst sätt. Per Jameson på Svenskt Näringsliv arbetar med att ta fram den listan och han uppskattar att bluff-företagen omsätter mellan 500 miljoner och en miljard kronor i Sverige, per år. Han berättar att det finns flera olika aktörer som arbetar på liknande sätt och det gör att lurendrejerierna är svåra att överblicka.

Vilseledande formulär

- Det finns ett helt gäng med företag som säljer annonser på ett oseriöst sätt. De ringer upp och påstår att de haft tidigare kontakter och skickar över ett manus/orderformulär.

Formulären är vilseledande eftersom det är svårt att avgöra om det är ett manus eller en order och det är svårt att få en överblick över det totala priset eftersom det rör sig om flera annonser i olika upplagor. Svenskt näringsliv tar emot klagomål från medlemsföretag som anser sig utsatta för lurendrejerier. Alla klagomål gås igenom och Per Jameson försöker kontakta någon representant från det anmälda företaget men det är inte alltid möjligt att nå dem. De företag som får många klagomål hamnar på listan och dit hör bland annat Marknads Consulting & Strategi i Stockholm AB, som nämndes i gårdagens artikel. Utmärkande är att företagskatalogen där annonserna sägs hamna ofta har snarlika namn. Din kommundel i olika skrivningar är en populär titel. Bluff-företagen arbetar väldigt professionellt.

- Som drabbad måste man komma ihåg att det är skojare man har att göra med och man måste behandla dem som det, säger Per Jameson.

Svenskt näringslivs lista finns publicerad här

Ola Pilhem
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.