Biblioteksfilialerna räddas

Biblioteken i Alsterbro och Orrefors räddas.
Kultur- och fritidsnämnden har hittat andra sätt att spara pengar.
Nybro • Publicerad 27 november 2003

Den massiva kritiken från ortsborna i Alsterbro och Orrefors gav effekt. För några veckor sedan drog nämnden tillbaka förslaget om att lägga ned de båda biblioteksfilialerna.

Nämndens ordförande Bernt Jonsson (s) drev på hårt för att ersätta filialerna med bokbuss.

- Jag tycker fortfarande att det är en lindrig åtgärd för att spara pengar, men inser att det inte är politiskt gångbart, sa han till Barometern-OT vid det tillfället.

Kultur- och fritid bildade snabbt en arbetsgrupp som skulle ta fram ett nytt sparförslag. Det har nu presenterats, och där har biblioteksneddragningarna strukits.

- Det är riktigt. Genom att minska bidragen och höja en del taxor har vi hittat 305 000 kronor. Då behöver vi inte röra biblioteken, säger han.

Ungdomspotten, arrangemangsbidragen och en post som heter Kultur- och fritidsnämndens förfogande har tillsammans haft en pott på 170 000 kronor årligen. Den sänks nu till 100 000.

Bidragen till studieförbunden sänks med 125 000 kronor, från 1 210 000 kronor till 1 085 000 kronor.

Utöver detta görs en översyn om vilka taxor och avgifter som kan höjas.

På tisdag i nästa vecka beslutar kultur- och fritid om nästa års budget. I flerårsplanen, som sträcker sig till 2006, nämns inget om biblioteksfilialerna.

Men det betyder inte att biblioteken inte kommer att röras.

- Det finns inga garantier. Vi kan komma att hamna i ett läge där vi måste göra nya besparingar, säger Bernt Jonsson.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.