Besparingar hotar i skolan

Skolan har tio miljoner kronor mer att röra sig med nästa år. Ändå talar mycket för nya besparingar.
Nybro • Publicerad 10 december 2005

319 miljoner kronor i pengapåsen i år blir 329 nästa år. Den större budgetramen täcker hyres- och löneökningar, men inte så mycket mer. Börje Slättman (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden förutspår ett ekonomiskt tufft 2006.

Miljoner måste sparas -ÊVi måste sannolikt spara ett antal miljoner för att hålla den nivå vi har i dag, men det där får vi återkomma om. All vår verksamhet måste ses över en gång till. Vi har ju ganska nyligen varslat personal så nya varsel är väl inte det första vi ska titta på. Efterhand kan det förstås bli aktuellt att titta också på personalsidan, säger han.

Barn- och utbildningsnämnden hade så sent som för en månad sedan en prognos som talade om två miljoner kronor i underskott i år.

Inköpsstopp Den siffran har friserats något. En miljon i underskott, är den nya prognosen.

-ÊJa, det ser lite bättre ut än tidigare. Det beror nog på att vi var tidigt ute med direktiv om åtstramningar. Sedan en tid har vi inköpsstopp, säger Börje Slättman.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.