Arbetsgrupp vill få Rasmusprojektet att leva vidare

Med regnet hängande i luften vallades politiker, tjänstemän, hembygdsföreningar och andra intresserade runt på Barkeström för att visa vad god byggnadsvård kan åstadkomma.
Nybro • Publicerad 3 november 2003

Rasmusprojektet är nedlagt. Men en arbetsgrupp med bland andra projektledare Göte Karlsson, Gösta Andersson från Hälleberga hembygdsförening, och kultursekreterare Barbro Hedenmalm försöker hitta nya former för att byggnadsvårdsdelen av Rasmusprojektet ska leva kvar.

"Ett otroligt arbete"

Barkeström utanför Orrefors byggdes av juristen, gästgivaren, garverifabrikören och idealisten Johan Mauritz Barck runt 1867. Dammen, ladan och den gamla klängstugan har renoverats under Rasmusprojektets varsamma händer.

- Mycket av det arbete som gjorts här på Barkeström hade inte varit möjligt att göra utan arbetarna från Rasmus, de har gjort ett otroligt arbete. Om man räknar de arbetstimmar som lagts ned bara på huvkåporna på klängsstugan skulle det inte vara ekonomiskt försvarbart att göra det arbetet, sade Dick Måård från föreningen Dokumentation i glasbruksbygd när han guidade runt politiker, tjänstemän, hembygdsföreningar och andra intresserade på Barkeström på fredagen för att visa vad god byggnadsvård kan åstadkomma.

Hoppas på ett större projekt

Flera olika entreprenörer och föreningar har varit inblandade i renoveringen av Barkeström och tanken är just att ett samarbete ska hålla byggnadsvården levande. Ett stormöte med hembygdsföreningarna kommer att hållas den 17 november.

- Det är viktigt att få bevis

för att byggnadsvård är populärt och det tycker jag att vi har

visat till viss del. Nu försöker vi knyta så många som möjligt till oss för att driva det här vidare.

- Vi hoppas kunna göra det till ett större projekt där vi kan söka pengar från Leader Plus för att lösa det ekonomiska. Vi behöver ju en tjänst som projektledare som Göte Karlsson, säger kultursekreterare Barbro Hedenmalm.

Kampen för byggnadsvården har fått en bra start. Allt byggnadsmaterial och alla verktyg som användes inom Rasmusprojektet tillfaller den nya verksamheten. Bara det är värt en halv miljon kronor.

Andreas Ignell

Andreas Ignell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.