Nybro • Publicerad 20 januari 2003

Stockholm. - Vi vill ha in fler människor med annan etnisk bakgrund på polishögskolan, men det är hård konkurrens om platserna.

Det säger Martin Solmeus, polisassistent vid polisrekryteringen i Stockholm.

Poliskåren har i flera år efterlyst ökad mångfald inom kåren. Personer med annan etnisk bakgrund och kvinnor uppmanas att söka sig till polisyrket.

- Vi måste vara anpassade till det rådande samhället. Och personer med annan etnisk bakgrund har dessutom språkkunskaper som är viktiga för oss, säger Martin Solmeus.

I år sökte 4 952 personer till de tre polisutbildningsorterna i landet, Solna, Umeå och Växjö. 3881 bedömdes vara behöriga.

- De får göra ett svenskaprov och träffa en lokal polis som skaffar sig en bild av den sökande. Sedan går knappt tusen vidare till ett psykologiskt test och ett fysiskt test, säger Martin Solmeus.

Fördubbling av testplatser

Konkurrensen om att få komma till de psykologiska och fysiska testerna är hård. Men det kan bli lite lättare.

- Vår förhoppning är att i framtiden kunna fördubbla testplatserna. Men det handlar ändå om att vara konkurrenskraftig.

Hur gammal man är kan också spela en roll vid rekryteringen.

- De som är väldigt unga får hårdare konkurrens för de har inte så mycket erfarenhet som de äldre. Och de som är lite äldre tittar man mer noga på. Vad de har med sig bagaget. Nu antogs en person som fyller 40

i år, så åldern är inget hinder i sig.

Trots bristen på kvinnor och personer med annan etnisk bakgrund inom poliskåren är reglerna lika hårda för dem vid rekryteringen.

- Vi måste bibehålla kompetensen trots de behov vi har. Det enda jag kan säga till de som vill söka till polishögskolan är att lägga ned tid och engagemang på sin ansökan.

Kim Ustamujic Johansen
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.