18-åring tar över biografen

Vedran Latific är landets förmodligen yngste biografdirektör. 18-åringen har just fått politikernas klartecken att driva bion i Folkan.
Nybro • Publicerad 30 november 2006
Vedran Latific, 18 år, har fått klartecken att ta över driften av bion i Folkan det närmaste halvåret. Hans mål är att höja filmintresset i Nybro, och öka publiksiffrorna.
Vedran Latific, 18 år, har fått klartecken att ta över driften av bion i Folkan det närmaste halvåret. Hans mål är att höja filmintresset i Nybro, och öka publiksiffrorna.Foto: Jan Stenqvist

Den 1 januari tar han över. Första filmen blir Göta kanal 2, en film som visas i Nybro en vecka efter att den haft Sverigepremiär.

- Det blir lite så som jag kommer att jobba. Jag ska ligga på filmbolagen stenhårt för att få hit bra filmer så tidigt som möjligt, och jag har en del bra kontakter som jag ska utnyttja, säger han.

Lyfta filmintresset Hans viktigaste ambition, menar han, är att lyfta filmintresset i Nybro och höja publiksiffrorna.

Bion i Nybro har haft det motigt i många år med återkommande underskott. Publiksiffrorna har ökat något, men inte tillräckligt. I bästa fall 40 till 50 besökare på en vanlig filmvisning, och 70 till 80 personer på matiné, ger inga ekonomiska överskott. Årets biosäsong lutar åt ett underskott på mellan 10 000 och 15 000 kronor.

Ond cirkel - I Nybro har man hamnat lite i en ond cirkel. Folk kommer inte för att det inte visas bra filmer, och vi får inte de bästa filmerna hit därför att vi har så lite besökare. Det är det här som måste brytas. Nybroborna måste börja gå på film, säger Vedran Latific.

Han har läst två år på film- och tv-utbildning i Växjö, men studerar nu ekonomi på Åkrahällskolan. Bion ska han driva i form av ett eget företag.

Målsättningar Han har en rad målsättningar:

? Familjefilm ska visas varannan vecka.

? Filmvisningar fredagar och lördagar. Filmutbudet ska då vässas.

? Filmvisningar ska oftare kombineras med andra aktiviteter i Folkets hus, exempelvis diskotek.

? Pensionärsfilmvisning ska ske en gång i månaden.

- Jag måste också försöka stimulera ungdomar att gå på bio. Kanske måste jag ändra på biljettpriserna; jag får se vad det kan bli. Mitt absoluta mål är att bion ska gå runt ekonomiskt, och gärna ge lite överskott, säger han.

Vedran Latific har begärt, och fått klartecken, att driva bion i ett halvår.

Övergripande ansvar Han har då det övergripande ansvaret att få bra film till Nybro och sköta marknadsföringen.

Han kommer också att få hjälp av vaktmästarna på Folkets hus, och två biomaskinister.

Jan Stenqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.