Annons

Fängelse för försök till våldtäkt

En 27-årig man får ett och ett halvt års fängelse för försök till våldtäkt mot sitt nekande.
Nybro • Publicerad 5 november 2018

För en dryg månad sedan träffades paret, som hade en sexuell relation, i kvinnans lägenhet för att studera. De var till en början kärleksfulla och retades lite. Men det gick snabbt överstyr. Mannen ville ha sex, kvinnan vägrade och då blev han alltmer hårdhänt och försökte tvinga sig till oralsex.

Kvinnan beskriver att mannen hade ”död i blicken”. Det gick inte att få honom att lugna ner sig. Han tog på henne överallt och hon kämpade emot. Han lyssnade inte på henne. Och han försökte våldta henne.

Annons

Senare, på kvällen, ringde brottsoffret först till kvinnofridslinjen och senare också till en vän som fick höra hela händelseförloppet.

Åklagarens bevis har förutom vittnesutsagor också bestått av en messengerdialog där mannen har skrivit saker till brottsoffret såsom ”jag tvingade dig igår” och ”känner skuld”. I förhör förklarar mannen att han skrev detta för att lugna kvinnan.

Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att mannen hade ett klart uppsåt till försök till våldtäkt och att åtalet därför är styrkt.

Mannen är tidigare ostraffad.

Åklagare Patrick Sonnevang hade också yrkat på utvisning. Mannen är medborgare i Syrien och har sedan 2015 ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket menar dock att det finns verkställighetshinder för att utvisa till hans hemland. Det har tingsrätten tagit fasta på och menar att brottet är allvarligt men ska inte betraktas som synnerligen grovt och inte kan det heller anses medföra allvarlig fara för allmänheten att låta honom stanna i landet.

Mannen ska också betala 45 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Anders BlankSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons