Nöje

Ulf Lundell riskerar fängelse – spelar som planerat i sommar

Nöje Artikeln publicerades

Ulf Lundell åtalas för grovt rattfylleri och riskerar fängelse.

Sommarens spelningar blir dock av som planerat.

– Vi utgår från att turnén inte kommer att påverkas, säger Christian Åberg på Latitud 57.

Fakta

Ulf Lundells egna ord om rattfyllan

”Körde rattfull i början av april. Togs av polis. Grovt, blåst 0,7. Djupt ångerfull... Stor skam. Totalt omdömeslöst. Men, livet måste trots allt gå vidare, så länge livet vill ha en. Tar mitt straff. Arbete som innan, bara lite krångligare logistiskt sett. Turnén i sommar blir givetvis av. Hoppas på så kallat villkorat körkort. Två år med alkolås i bilen, sen tas nytt körkort. Vardagar 2 ute om några dagar. Ny 7-spårs LP i mitten av maj. Nu tillbaks till arbetet som ger mening och lugn. Jag får gå, cykla. Bra för hälsan, bra för tankerensning. Allt gott, så småningom, måste jag tro på.”

Visa mer...

Det var en tisdagskväll i början av april som Ulf Lundell, 69, satte sig i bilen trots att han druckit alkohol. Ett vittne larmade polisen, som snart stoppade den folkkäre artisten i trakten av Simrishamn.

Proverna visade att Ulf Lundell hade motsvarande 1,5 promille alkohol i blodet. Långt över gränsen för grovt rattfylleri (1,0). Brottet kan som högst ge två års fängelse. Rättegång äger rum den 24 augusti, efter avslutad turné.

På onsdagen gick Lundell ut på sin hemsida och skrev ett ångerfullt inlägg. ”Djupt ångerfull... Stor skam. Totalt omdömeslöst. Men, livet måste trots allt gå vidare, så länge livet vill ha en. Tar mitt straff”, skrev han bland annat.

Latitud 57-generalen Christian Åberg:

– Givetvis är det förkastligt på alla sätt att sätta sig bakom ratten när man har druckit. Det som hänt Ulf Lundell är beklagligt, men det är över två månader till festivalen, han har själv skrivit om händelsen, han kommer få ta sitt straff och är djupt ångerfull.

Ulf Lundell skriver själv att turnén blir av trots allt – är det vad ni också hört?

– Vi har inte hört någonting från Live Nation, så vi utgår från att turnén inte kommer att påverkas.

Många drar nu en parallell till 2014, då Latitud ställde in en spelning med Ken Ring, som dagen före festivalen hade gripits av polis och testats för narkotika.

– Det var ett beslut som vi i festivalledningen tvingades ta med väldigt kort varsel under väldigt pressade förhållanden. Vi ställde den raka frågan om de kunde garantera att provet visar negativt resultat och det kunde de inte. Sedan hade vi förmodligen tagit ett annat beslut om det hänt i dag, som jag tidigare sagt i en intervju i den här tidningen, säger Christian Åberg.

Latitud 57 äger rum den 5-6 juli och förutom Ulf Lundell är bland andra Linnéa Henriksson, Weeping Willows och Norlie & KKV bokade. Ulf Lundell spelar även i Borgholm, den 24 juli.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.