Nöje

Hanna från Oskarshamn gav namn åt landets hetaste krog

Stockholm/Oskarshamn Artikeln publicerades

Under några febriga 1990-talsår var Hannas Krog Sveriges hetaste och kändistätaste krog. Kungen var där. Jerry Seinfeld tittade in. Blur lirade i källaren. Kent gjorde en av sina första spelningar där.

Vad många inte vet är att det var Oskarshamnsprofilen Klaus Leidecker som startade stället – och namngav det efter sin dotter.

– Det grämer mig att jag inte fick uppleva det som vuxen, säger Hanna Leidecker, som bor strax utanför Oskarshamn.

Vi skriver söndagen den 15 oktober 1990. Klockan är 15.50. Om tio minuter ska Hannas Krog slå upp portarna på Skånegatan 80.

Det är folktomt i lokalen. Farhågan är att det ska gå som för så många andra krogar i Stockholm vid den här tiden – det vill säga åt skogen.

– Södermalm då var inte alls vad det är i dag. Det fanns i princip inte en enda restaurang. Så här i efterhand kan man konstatera att Hannas var startskottet till krogbyggandet och det myllrande Söder som finns i dag. Dessutom startade vi Hannas i en tid då man absolut inte skulle starta en krog. Räntorna hade stigit kraftigt, det var lågkonjunktur och krogar gick i konkurs hela tiden.

Den som säger det är Klaus Leidecker.

För att göra en lång Klaus Leidecker-historia kort: Han föddes i Köpenhamn 1946 och växte upp i Malmö. Pappa var dansk, mamma från Dalarna. Han utbildade sig till socionom. Med tiden hamnade han i Gävle, där han slog sig in i hotellbranschen. 1991 gick flyttlasset till Oskarshamn, där han och familjen bott sedan dess.

Klaus Leidecker.
Foto: Roger Carlsson
Klaus Leidecker.

I Oskarshamn och hela Kalmar län har han blivit en stor profil. Först genom att framgångsrikt driva hotellen Post och Corallen, sedermera som bland annat regionchef för Företagarna. 2005 gav han sig in i politiken och var under sex år kristdemokraternas lokala affischnamn.

2002 var han bara timmar från att bli ny ordförande i IK Oskarshamn, men tackade i sista stund nej, då det blev för mastigt att kombinera uppdraget med delägarskapet i Corallen.

Numera är han ordförande i kommunrevisionen, men framför allt en glad pensionär.

För att helt få grepp om den här soligt säregna historien får vi backa bandet nästan fyra decennier, till början av 1980-talet. Klaus Leidecker är biträdande hotelldirektör på Sara Hotell Winn i Gävle. Som ny restaurangchef anställs Blekingebördiga Lotta Andreasson, handplockad för att få fart på hotellets dödsdömda restaurang, Café Artist.

Tillsammans lyckas duon med uppdraget. Café Artist blomstrar och med tiden börjar de diskutera att öppna en gemensam krog i Stockholm.

Den berömda ”Hannas-klockan” finns kvar.
Foto: Richard Jansson
Den berömda ”Hannas-klockan” finns kvar.

Det dröjer dock till 1988 innan planerna sätts i verket. Leidecker är vid tiden verksam på ett hotell i Östersund, medan Andreasson flyttat till Stockholm.

– Jag var på semester i Spanien när Lotta ringde. Hon sa att hon hittat ett perfekt ställe på Söder, säger Klaus Leidecker.

Det perfekta stället visar sig vara ett hål i väggen. På skyltarna står det Mätt & Lagom, namnet på en restaurang som aldrig öppnade. Lokalen är både dyr och för liten, dessutom är myndigheterna inte alls sugna på att tillåta restaurangrörelse på Skånegatan.

För den som varit på Södermalm i nutid låter det närmast surrealistiskt. I dag är Söder en urban, dygnet runt-pulserande stadsdel med ett myller av krogar och restauranger.

Hur som helst lyckas Lotta Andreasson övertala hyresvärden att säga upp kontraktet med två antikaffärer som låg vägg i vägg. Det blir affär. Klaus Leidecker, Lotta Andreasson och den tredje delägaren, Elisabeth Aronsson, betalar 320 000 för lokalen. Som tragisk kuriosa kan nämnas att säljare är Dusanka Petrén, taxichauffören som bara ett par år senare mördas av tre unga män från Kalmar.

Efter många om och men, mycket lirkande med bångstyriga myndigheter och en omfattande ombyggnad – bland annat förvandlas tio oansenliga källarförråd till det som snart ska bli Hannas Källare – var det så dags att öppna.

Den här bilden är från när Hannas krog stod på sin topp på 90-talet.
Foto: Anette Åberg
Den här bilden är från när Hannas krog stod på sin topp på 90-talet.

Vi är tillbaka där vi inledde. Klockan tio i fyra den 15 oktober 1990. Fastighetsägaren, personalen och ägarna står och tittar ut över tomma lokaler.

– Det var helt folktomt, jag minns att vi sa: ”Vi får väl ha en trevlig kväll själva i stället”, säger Klaus Leidecker.

Men det är också sista gången på många år som det är folktomt på Skånegatan 80. Som i ett slag börjar premiärgäster välla in genom dörren på Hannas. 600 personer räknas in under premiärkvällen.

– Det var en fullständig succé. Maten tog slut. Efter det var det fullt i princip jämt.

Ryktet om Hannas Krog sprids som en löpeld över huvudstaden. Snart är etablissemanget centrum, inte bara för indiepop-Stockholm, utan för hela kändishuvudstaden.

Stockholms ledande nöjesjournalister – Per Bjurman, Andres Lokko och Linda Skugge för att nämna några – nyttjar mer eller mindre Hannas som kontor. Politiker som Harry Schein, Per Ahlmark och Anne Wibble tittar in då och då. Popstjärnor från Popsicle, Bob hund, Kent och Wannadies blir en del av interiören och kändiseliten står på kö för att komma in. Olle Ljungström, David Shutrick, Henrik Schyffert, Niklas Frisk, Kattis Ahlström och Jessica Gedin, för att nämna några, är frekventa gäster.

Oändligt många prominenta gäster har besökt Hannas.
Oändligt många prominenta gäster har besökt Hannas.

Redan efter tre veckor recenseras Hannas i Svenska Dagbladet. Efter ytterligare en tid omnämns krogen på Expressens ledarsida, där ledarskribenten rekommenderar kungafamiljen att göra ett besök.

Så blir det också.

Fast första gången hovet försöker boka bord blir det dock inget besök. Personalen tror att det är ett skämt. Det blir nobben. Men kungen ger inte upp.

– En dag när jag kom till jobbet så tänkte jag: ”Fan, vad många svart fina bilar det står här”. Då var det kungen som var där med tio, tolv vänner och en massa Säpovakter, säger Lotta Andreasson, som under 90- och 00-talet var något av en krogdrottning i huvudstaden.

• • •

Efter kungabesöket fortsätter succén. Hannas utses till Årets krog. Stockholmarna, turisterna och kändisarna vallfärdar till Skånegatan 80. Hannas Krog och Källare blir för Stockholm vad The Hacienda var för Manchester och CBGB för New York.

John F Kennedy Jr och Carolyn Bessette gästar, liksom Dolph Lundgren. Quentin Tarantino sägs ha gjort en påhälsning. En kväll står Jerry Seinfeld, en av jordklotets mest kända 90-talsmänniskor, plötsligt och hänger i baren. Samma bar som designats av Ernst Billgren. Så säger i alla fall skrönan.

Så där fortgår det.

Damon Albarn och Alex James i Blur spelade på Hannas.
Foto: Joel Ryan
Damon Albarn och Alex James i Blur spelade på Hannas.

Alla band värda namnet spelar i Källaren. En kväll blir extra legendarisk. Plötsligt står Blur, ett av världens hetaste band, på den lilla scenen, som knappt är en scen.

– Blur var mitt uppe i fajten med Oasis om vilket av banden som var hetast. Och så spelade de hos oss. Det var kaos, kön gick längs hela jävla gatan. Källaren tog väl in 100 personer, men det var minst 150 där den kvällen, säger Lotta Andreasson.

Magnus Högmyr – i dag promotionmanager på skivbolaget Playground Music – fanns med redan på Gävletiden. Han handplockades till Hannas, skötte baren i källaren och var den som bokade artister:

– Att vi fick Blur att spela berodde på att en kille på EMI, Per-Erik Hotti, hörde av sig och undrade om de kunde göra en förhandsspelning inför Parklife-plattan. Sånt säger man ju inte nej till. De ville ha specifika grejer, men när vi kollade med en ljudfirma om sakerna så insåg alla inblandade att Hannas inte skulle räcka till för att få plats med tekniken ens. Det blev en mycket enklare anläggning, men en rolig story och rolig spelning. Damon Albarn glömde kvar sina slitna Dr. Martens också, säger Högmyr.

Jocke Berg, Sami Sirviö, Markus Mustonen och Martin Sköld i Kent.
Foto: BRITTA PEDERSEN
Jocke Berg, Sami Sirviö, Markus Mustonen och Martin Sköld i Kent.

Det var också han som tog emot demokassetten från ett okänt band, som ett par decennier senare skulle bli Sveriges största rockband. 1994 stod fyra då okända Eskilstunagrabbar på Hannas lilla scen. En spelning som i Kentkretsar ses som legendarisk.

– De hette Havsänglar då och bokades via en demokassett som lät hyfsat bra. Jag har den kvar, faktiskt. Efter det spelade de några gånger hos oss som Kent också, säger Magnus Högmyr.

• • •

Smålänningen Håkan Steen har jobbat som musik- och nöjesskribent på Aftonbladet sedan mitten av 90-talet. Han var en frekvent gäst på Hannas.

– Jag hängde en hel del på Hannas, men var inte stammis på samma nivå som många andra. Min kollega Per Bjurman till exempel, han var verkligen stammis. Andra inventarier på Hannas var Andreas Mattsson i Popsicle, Pär Wiksten i Wannadies och Ove Markström och Ralph Tjärnlund i This Perfect Day. Ralph jobbade dessutom i baren i källaren, minns Håkan Steen.

Håkan Steen.
Foto: Aftonbladet
Håkan Steen.

– Jag hade inte flyttat till Stockholm när Hannas Källare verkligen hände, 1992-1994. Som popskribent på Smålandsposten med drömmar om nåt större, gick jag förstås gärna till Hannas när jag var i Stockholm. 1995, när jag börjat på Aftonbladet, började jag så småningom kanske känna mig lite mer hemma i källaren. När Hannas var som hetast gjorde Nöjesguiden en karta över källaren med pilar, ”här brukar Kent stå” och ”här brukar Johan Croneman stå” och så vidare. Om ett område till höger om baren skrev de ”här brukar folk som är på besök från landet stå”. Där stod i regel jag...

Hur kunde Hannas, denna rätt oansenliga krog, bli den enorma maktfaktor det blev?

– Att Hannas blev så populärt handlade nog väldigt mycket om tajming. Mycket som sammanföll. I början av 90-talet började krog-Stockholm vakna, en massa ställen öppnades som vågade ta ut svängarna lite mer, Nöjesguiden var en tung makthavare och en ny generation kreativa människor började göra avtryck i tidningar, radio och tv, säger Håkan Steen.

– Killing-gänget, tidningen Pop, Hassan etcetera. Madchester-vågen blåste in och satte fyr på den svenska indiepopvågen. Viktiga skivaffären Pet Sounds låg snett över gatan från Hannas. Musik genomsyrade så mycket av det som hände då och många som skrev i tidningarna och spelade i de hetaste banden var inflyttade från landet, bodde på Söder eller söder om Söder och hittade ett vardagsrum på Hannas.

Magnus Högmyr, bokaren, tror att den nästan maniska trevligheten var en viktig faktor:

– Servicenivån på Hannas var i världsklass och en stor anledning till att stället blev populärt fort. Vi var drillade i service. Lotta Andreasson nästan utbildade oss när vi jobbade ihop i Gävle och Karlstad. Det hände att nån gäst blev skräckslagen då hans taxi stannade utanför, Lotta själv öppnade dörren och hälsade honom välkommen, varpå han snabbt replikerade på stockholmska: ”Har du tagit knark?”. Den storyn gillar jag, det säger lite om hur servicen var på Stockholms krogar under tiden innan vi började.

Klaus Leidecker med Hanna Leidecker på Hannas bardisk i ett tidningsreportage i början av 90-talet.
Foto: Privat
Klaus Leidecker med Hanna Leidecker på Hannas bardisk i ett tidningsreportage i början av 90-talet.

Samtidigt som Hannas var landets hetaste krog satt Klaus Leidecker nere i Oskarshamn och i mångt och mycket styrde skutan.

– 1991 flyttade jag direkt från Gävle till Oskarshamn för att ta över hotell Post. Jag bodde aldrig i Stockholm, men var ändå väldigt delaktig i Hannas. Jag jobbade med projekteringen och uppbyggnaden av krogen, hade kontakter med hyresvärdar och myndigheter och skötte ekonomin i stort. Alla papper och kvitton skickades ner till mig och jag skötte Hannas bokföring på fritiden. Så jag satt i Oskarshamn och skötte landets kanske populäraste krog, säger Leidecker.

Men till slut gick det inte längre. Efter fyra år sålde han sin del till kompanjonerna.

– Hannas hade blivit så otroligt stort. Det gick inte att sköta på det sättet längre.

Hur ofta var du på plats?

– Ibland. Jag var ju delägare och ville se vad som hände på plats. Sedan hade vi delägare möten så klart där vi diskuterade utvecklingen, säger Klaus Leidecker och berättar det händer att han får prata om Hannas än i dag.

– Ja, allt emellanåt blir det så. Alla var ju där på 90-talet och ryktet spred sig. När jag var på ett bröllop för en tid sedan hamnade jag bredvid bekanta till brudparet, som hade bott på Söder. De hade varit på Hannas, men hade ingen aning om att jag startat det eller att namnet kom från min dotter.

Hanna Leidecker.
Foto: Roger Carlsson
Hanna Leidecker.

Ja, det var ju det här med namnet.

Hannas Krog. Hannas Källare och Hannas Deli, som senare skulle öppna på andra sidan Skånegatan. Alla döpta efter Hanna Leidecker, uppvuxen i Oskarshamn.

– Vi satt hemma hos oss i Gävle och spånade vad vi skulle kalla krogen för. Jag tyckte det skulle heta Holger Danske, men ingen tände på det. Plötsligt stod Hanna, som väl var fem eller sex år då, i köket och hjälpte mamma att laga mat. Hon hade en kockmössa på huvudet och då klack det till i Lotta: ”Det är klart att det ska heta Hannas”, säger Klaus Leidecker.

Så fick det bli.

• • •

Hanna Leidecker, som hunnit bli 35 år, bor strax utanför Oskarshamn.

– Jag har ju växt upp med Hannas. Det var en del av livet under mina första år. Jag var ju inte så stor då, men jag minns att det var häftigt att få komma dit. Det var en speciell stämning och alltid mängder av folk. Fast att jag inte var så gammal så kände man av att det var en särskild atmosfär på Hannas. Personalen var väldigt välkomnande. Och de hade en stor låda i taket där det kom ut ett kohuvud, som ett gökur fast med ett kohuvud. Det där kohuvudet satt man och väntade på. Det var fascinerande, säger Hanna Leidecker.

Att ha fått ge namn åt en av landets mest klassiska krogar, det måste vara en bra story att dra?

– Haha, nja, jag är väl inte den som tycker om att stå i centrum, men visst, när vi flyttade till Oskarshamn brukade jag nog berätta om det för mina kompisar, men de var ju nästan för unga för att veta vad en krog var för något, så jag vet inte om de blev så imponerade...

Så här ser det ut på Skånegatan 80 i dag. Pet Sounds Bar har slagit igen och lokalerna är under ombyggnad.
Foto: Christian Gustafsson
Så här ser det ut på Skånegatan 80 i dag. Pet Sounds Bar har slagit igen och lokalerna är under ombyggnad.

– Så det är nog inte så många över huvud taget som känner till att Hannas är döpt efter mig. Men det är klart att det är häftigt. Vi har pratat om det en del hemma, jag har fått höra historier och så. En gång skrev jag ett skolarbete om Kent och när jag satt och läste om dem så stod det plötsligt att de hade gjort en av sina första spelningar på Hannas. Det var stort.

Hanna Leidecker säger att hon är stolt över att ha gett namn åt Hannas.

Samtidigt retar hon sig.

– Ja, det är synd att den inte finns kvar. Jag var ju i fel ålder när det var som störst och det känns ju lite surt så här i efterhand. Det grämer mig att jag inte fick uppleva Hannas som vuxen.

Klaus och Hanna Leidecker.
Foto: Roger Carlsson
Klaus och Hanna Leidecker.

Hannas Krog såldes år 2000. Lokalerna rymde under några år liknande krogen Pet Sounds Bar, som dock bommade igen i höstas. Nu är lokalerna under renovering. I dag är namnet skyddat, för att ingen ska kunna rida på namnet som under 90-talet var på allas läppar.

Klaus Leidecker:

– Det var ett riskabelt och vanskligt projekt att ge sig in i ekonomiskt. Det var långt i från givet att det skulle lyckas. Men Hannas blev legendariskt. Ett ställe som många än i dag känner till, som det har skrivits massor av tidningsartiklar, och till med, böcker om. Det är så klart med stor stolthet jag ser tillbaka på att jag var med och startade det.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.