Annons

Från tvättstugan till Allsång på Skansen – här är Avantgardets resa

På drygt två år har Avantgardet gått från totalt okända till att i morgon, tisdag, uppträda på landets kanske största scen – Allsång på Skansen. Här kan du följa bandets resa från trevande rep i en gammal tvättstuga i Nybro till utsålda konserter på landets kreddigaste scener.
Publicerad 9 juli 2018

––– FEBRUARI 2016 –––

Avantgardet i replokalen i Nybro, som tidigare var en tvättstuga.
Avantgardet i replokalen i Nybro, som tidigare var en tvättstuga.Foto: Anton Lernstål

”Rasmus Arvidsson arbetar till vardags som sport­reporter på Barometern-OT och är okänd i musiksammanhang.” Så inleds Barometerns första artikel om Avantgardet, skriven i februari 2016. Huvudpersonen förklarar att han har svårt att ta in att stjärnproducenten Björn Olsson står bakom Avantgardets debutskiva – För många dyra skor och döda ögon.

– Bara att Björn Olsson mejlade och skrev att min låt lät skramlig – det går inte att få en större bekräftelse. Sedan att han ville jobba med hela skivan. Framför allt är det kul att han blev så otroligt nöjd med skivan och hur bra den blev, säger Rasmus Arvidsson i artikeln.

Annons

Avantgardes frontfigur var då främst känd bland tidningens läsare som en av skribenterna på sporten. Samma dag som nyheten om skivan kablades ut ringde han in division 3-handboll och putsade på en nystartad webb-tv-serie under namnet ”Rasmus testar” där han prövade sina vingar inom bland annat hästhoppning, handboll och stavhopp.

Plattan började bandet jobba med så sent som i oktober 2015.

– Jag hoppas få spela live, stå och försöka hitta rätt tonart på scenen och förmodligen misslyckas. Det här är musik som gör sig bra live. Det är mycket energi, förklarade Rasmus Arvidsson sina framtidsdrömmar med bandet.

––– 16 MARS 2016 –––

Skivan För många dyra skor och döda ögon släpps. Låten Skakar på tåget går in på E-rotation i P3, vilket betyder att den spelas två till tre gånger i veckan.

––– 18 MARS 2016 –––

Recensionen i Barometern, för objektivitetens skull skriven av en reporter systertidningen Borås Tidning.
Recensionen i Barometern, för objektivitetens skull skriven av en reporter systertidningen Borås Tidning.
”Jag vet faktiskt ­ingen debutant som ­kommit från ingenstans och exploderat så här”

Skivan får lysande recensioner och snittar, trots tre ljumna fjädrar i Barometern, fyra av fem bland landets stora tidningar. Germund Stenhag, musikredaktör på Sveriges Radio, säger att skivan vänder blad i rockmusiken och att den kommer så nya frön.

– Otroligt ändå. Inte bara för att vara från ­Nybro. Jag vet faktiskt ­ingen debutant som ­kommit från ingenstans och exploderat så här, kommenterar Rasmus Arvidsson.

––– 20 APRIL 2016 –––

Foto: Anton Lernstål

Avantgardet berättar att bandet skrivit på för bokningsbolaget och konsertarrangören Luger. Nu kommer man få spela på rätt ställen, säger Rasmus Arvidsson:

Annons

Luger, som haft bland andra Broder Daniel och Honey is Cool, vet vad som gäller. Vi vill spela i en svettig källare för rätt publik.

––– 30 APRIL 2016 –––

Hypen har hunnit växa sig stor när Avantgardet äntligen gör sin premiärspelning. Platsen blir klubben Oceanen i Göteborg och publik kommer från hela landet för att se spelningen. Med ett försiktigt ”Hej, mår ni bra?”, inleder Rasmus Arvidsson den nu smått legendariska spelningen.

– Det här var jag mest nervös för. Att spela live. Det andra är sånt man inte kan styra. Här kan saker verkligen gå åt helvete, men det gjorde det inte, det gick bra, summerar han sedan kvällen.

––– 18 JUNI 2016 –––

”Jag har fått berätta min historia många gånger men aldrig tidigare med smink.”

Ungefär så här kommer det se ut. Trött, oduschat och överfyllt av känslor”, skriver Avantgardet på Instagram innan Rasmus Arvidsson kliver in i Nyhetsmorgons studio och berättar om sin väg från missbruk till skivsläpp.

– Jag har fått berätta min historia många gånger men aldrig tidigare med smink. Det var underbart. Jag bad om att de skulle få mig att se mer glåmig ut, det hade aldrig n­ågon bett om tidigare, säger han efteråt till Barometern.

Senare kallar bandet en incident under spelningen i Nyhetsmorgon för det värsta som hänt under hela året. Ett glapp i gitarrkabeln gjorde att det började knastra och ställde till det ordentligt för Patrik Åberg mitt i sändning.

– Sådant händer på en skolavslutning i nian. Det händer inte nu. Jag kände mig utlämnad men man hinner inte tänka så mycket. Det kändes som det tog flera minuter innan jag fick ordning på det, beskriver Patrik Åberg känslorna för Barometern.

––– 15 JULI 2016 –––

Annons

Första småländska spelningen, på Kafé de luxe i Växjö.

– Jag vill gärna stage­divea, allra helst i första låten. Det är härligt att göra det direkt, så har man det avklarat, förklarar Avantgardets frontfigur inför spelningen.

––– 22 JULI 2016 –––

Avantgardet släpper en musikvideo till senaste singeln Solveig (Öland), regisserad av självaste Henrik Schyffert.

Henrik Schyffert regisserade videon.
Henrik Schyffert regisserade videon.

– Vi filmade rubbet på en halvdag och sen har Rasmus klippt videon själv. Älskar sånt! Sedan är det en bonus att småländska blir roligare och roligare för varje gång man hör det, kommenterade Schyffert.

––– 11 DECEMBER 2016 –––

Avantgardet ger sig ut på en höstturné och avslutar med en kokande spelning på Söderport i Kalmar. Konserten livesänds på barometern.se.

––– 31 DECEMBER 2016 –––

Foto: SUVAD MRKONJIC
”Folk säger inte så mycket och man kommer hem ensam till sin etta och undrar om det var på riktigt”

I en lång intervju i Barometern summerar Avantgardet sitt succékantade år. Mattias Täck beskriver bland annat hur det är att kombinera livet som hyllad rockmusiker med en elektrikertjänst i Nybro:

Det är ganska tyst om oss här. Folk säger inte så mycket och man kommer hem ensam till sin etta och undrar om det var på riktigt. Och så är det bara att jobba in kompen igen.

Annons

––– 17 FEBRUARI 2017 –––

Fredrik Lindström och Kristian Luuk fick besök av Rasmus Arvidsson.
Fredrik Lindström och Kristian Luuk fick besök av Rasmus Arvidsson.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mitt i taco-myset, med en dryg miljon tittare framför tv-apparaterna, kliver Rasmus Arvidsson in på scenen i På spåret. Tack vare känningar i husbandet Augustifamiljen får han chans att riva av två låtar i SVT:s stora fredagsunderhållningsprogram. En stor ära, säger Rasmus Arvidsson till Barometern och avslöjar också att blodvite uppstod under spelningen.

– Bland annat spelade pianisten Stefan Sporsén sönder sina fingrar så att det började blöda, vilket garanterat är första gången i den tv-studions historia.

––– 17 MARS 2017 –––

Foto: Anton Lernstål
”Avantgardet och Rasmus röst känns otroligt viktig i Sverige 2017”

Avantgardet släpper sin andra skiva, På östkusten intet nytt. Plattan produceras av Jocke Åhlund, från bland ­annat Teddybears.

– Avantgardet och Rasmus röst känns otroligt viktig i Sverige 2017. Han tar upp angelägna politiska och privata frågor, kritiserar makten stenhårt och ger röst åt samhällets utsatta genom att berätta sin egen högst personliga historia, kommenterar Åhlund.

I samband med släppet ger sig bandet också ut på en stor vårturné.

Barometerns recension av På östkusten intet nytt.
Barometerns recension av På östkusten intet nytt.

Landets musikrecensenter tävlar i att krama om Avantgardets nya skiva. I Barometern blir det toppbetyget fem fjädrar och recensenten kallar den för ”den perfekt packade uppföljaren”.

––– 11 MAJ 2017 –––

”Hur mycket galenskap kan man få vara med om när man kommer från lilla Nybro?”

Med en ny skiva i bagaget presenterar Avantgardet en rejäl sommarturné med stopp bland annat på Putte i Parken i Linköping, Peace & love i Borlänge och Way out west i Göteborg.

Annons

– Det mottagande nya skivan fått tillsammans med den vansinnigt fina efterföljande turnén, där det var slutsålt i princip överallt vi kom, gör att man inte har en aning om vad som ska hända nu. Hur mycket galenskap kan man få vara med om när man kommer från lilla Nybro?, frågade sig Rasmus Arvidsson innan han packade väskorna.

––– 7 JUNI 2017 –––

Kultur- och nöjesprofilerna fortsätter att flockas kring Nybrobandet. När Avantgardet släpper en musikvideo till Horsepundarpop står Peter Birro för regin och en av landets hetaste skådisar, Sverrir Gudnason dyker upp, i en roll.

Sverrir har väl aldrig varit mer i ropet. Ändå tar han sig tid och vill vara med som den mest självklara saken i världen. Man blir väldigt häpen över hur fina människor det finns runt omkring en, säger Rasmus Arvidsson.

Rasmus Arvidsson och Peter Birro i samspråk.
Rasmus Arvidsson och Peter Birro i samspråk.Foto: Pressbild

Peter Birro förklarar för Barometern att han i tio års tid sagt nej när folk bett honom att regissera.

Men eftersom det var just Rasmus som ställde frågan och sa att det gällde just den här låten, så kände jag att jag bara måste testa, säger och Birro och passar på att utse Arvidsson till svensk popmusiks svar på Bosse Widerberg.

––– 1 JULI 2017 –––

Foto: Daniel Svensson

I ett sju sidor långt reportage hänger Barometern med Nybros Libertines före, under och efter sommarens turnépremiär. Bland annat får Daniel Gilbert sia om Avantgardets framtid:

Daniel Gilbert. I bakgrunden knappar Matti Ollikainen på sin mobiltelefon.
Daniel Gilbert. I bakgrunden knappar Matti Ollikainen på sin mobiltelefon.Foto: Daniel Svensson

– Jag var med och drog i gång Broder Daniel för 20 år sedan och fick vara med om hela grejen att bygga upp en publik. Tio år efter det gjorde vi samma sak med Håkan Hellström. Nu har det gått ungefär tio år till och jag är med och gör det här. Vi drar runt på ungefär samma stadsfestivaler som vi gjorde med BD och Håkan. Jag ser paralleller, säger han.

Samma dag dyker Rasmus Arvidsson åter upp i Nyhetsmorgon för att berätta vad som hänt sedan förra besöket i Jesper Börjessons soffa.

Annons

––– 15 SEPTEMBER 2017 –––

Foto: A.Rylander
”Som vanligt vet inte ens vi själva vad som kommer hända på scen och därför finns ju även en garanti om att pub­liken omöjligt kan veta vad de ska få se”

Avantgardet presenterar en ny höstturné med spelningar på bland annat Nalen i Stockholm, Mejeriet i Lund och Pustervik i Göteborg.

Som vanligt vet inte ens vi själva vad som kommer hända på scen och därför finns ju även en garanti om att pub­liken omöjligt kan veta vad de ska få se, säger Rasmus Arvidsson.

––– 15 DECEMBER 2017 –––

Avantgardet på Söderport, Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg.
Avantgardet på Söderport, Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg.Foto: A.Rylander

Ett smått osannolikt år för Nybrobandet avslutas med två utsålda spelningar på Söderport i Kalmar.

Det är inte speciellt vanligt att konserter säljer slut överhuvudtaget här och att det sedan skulle gå bara på några timmar känns helt overkligt, säger Rasmus ­Arvidsson.

Båda spelningarna belönas med maxbetyg i Barometern. ”De kommer följa med mig alltid”, summerar recensenten.

Rasmus Arvidsson och Gustav Karlsson från Solen, som är nominerade i samma kategori.
Rasmus Arvidsson och Gustav Karlsson från Solen, som är nominerade i samma kategori.Foto: Mathias Nordgren

Samma dag som den första konserten ska spelas släpps Grammisnomineringarna. Avantgardet kan få pris för Årets rock och ställs bland annat mot Joakim Thåström. Rasmus Arvidsson är stolt och tagen när Barometern når honom.

– Det betyder stolthet och självförtroende. Att det går att åstadkomma något från ett köksbord i Glömminge eller en replokal i Nybro. För att inte prata om resan jag gjort från missbruk och akutpsyk. I bland kan man tvivla på sig själv när man sitter där helt ensam, vi är ju helt utanför branschen. I och med det här blir det på en helt ny nivå. Det var den sista tröskeln som var kvar att kliva över på något sätt.

––– 30 DECEMBER 2017 –––

Christian Gustafsson placerar Avantgardets spelning på Nalen som sin tredje bästa konsertupplevelse under året. Snäppet bättre än Per Gessle på Latitud, men inte riktigt lika stark som Jakob Hellman på Kackelstugan eller Joakim Thåström i Kalmarsalen, enligt krönikören.
Christian Gustafsson placerar Avantgardets spelning på Nalen som sin tredje bästa konsertupplevelse under året. Snäppet bättre än Per Gessle på Latitud, men inte riktigt lika stark som Jakob Hellman på Kackelstugan eller Joakim Thåström i Kalmarsalen, enligt krönikören.
Annons

Barometern-OT:s krönikör Christian Gustafsson utser Avantgardets Nalenspelning till en av sina främsta konsertupplevelser under året: ”Det är remarkabelt hur bra Nybrokombon plötsligt låter. Det som nyss lät som ett halvdant garageband låter nu tajt som ett svenskt E Street Band med saxofoner, dubbla klaviaturer och körer.”

Totalt gör Avantgardet 60 liveframträdanden under 2017.

––– 20 JANUARI 2018 –––

P3 Guld-gala i Partille Arena. Avantgardet är inte nominerade, men spelar på förfesten.

– Vi har blivit inbjudna med armbågen, skojar Rasmus Arvidsson när han intervjuas på röda mattan.

(Se komikern Marcus Berggren skämta om Avantgardet på P3 Guld)

––– 8 FEBRUARI 2018 –––

Några av de nominerade till Grammispriset fotograferade på Grand Hotel i Stockholm.
Några av de nominerade till Grammispriset fotograferade på Grand Hotel i Stockholm.Foto: Pontus Lundahl/TT

Grammisen för Årets rock går inte till Avantgardet, utan hamnar i stället hos Joakim Thåström.

– Det är som förväntat och är en stor ära att bara ha varit ­nominerad i samma kategori som honom, säger Rasmus ­Arvidsson.

––– 1 MARS 2018 –––

Wikingsson gillar Arvidsson,
Wikingsson gillar Arvidsson,Foto: Anders Wiklund/TT
Annons

I en intervju i Barometern-OT får tv-profilen Fredrik Wikingsson förklara sin relation till Rasmus Arvidsson.

– Vi mejlar mycket. Han är rolig, jag gillar honom jättemycket. Han skulle faktiskt kunna vara gästprogramledare i Breaking News, vi har pratat om det. Vi hörs ofta och gillar varandra, men har faktiskt aldrig träffats fysiskt, säger Wikingsson.

––– 18 MAJ 2018 –––

Från ingenstans släpper Avantgardet två nya låtar, Ut i natten och När solen går ner i ett nytt samarbete med Jocke Åhlund. Rasmus Arvidsson beskriver den nya musiken som mer direkt än tidigare.

– Det är en produkt av den energi vi fått av att spela live. Låtarna är till alla våra fantastiska fans, säger han till Barometern.

Han passar också på att berätta att bandets tredje skiva är på gång och väntas släppas efter sommaren.

Malin Wollin fick en kväll att minnas.
Malin Wollin fick en kväll att minnas.Foto: Paul Madej

Till låten Ut i natten kommer också en video, i huvudsak inspelad vid Kattrumpan. I den sommarsmäktande filmen figurerar bland annat Malin Wollins döttrar. I ett blogginlägg beskriver Kalmarprofilen lyriskt inspelningen: ”Den vackraste kvällen i mitt liv var detta, eftersom den började i moll, övergick i dur och slutade ut i natten.”

––– 12 JUNI 2018 –––

Ramsus Arvidsson och hela Allsång på Skansen-gänget.
Ramsus Arvidsson och hela Allsång på Skansen-gänget.Foto: Anders Wiklund/TT

När artisterna till årets Allsång på Skansen presenteras lommar försiktigt Avantgardets sångare in och tar plats bredvid discopoparna i Alcazar. Efteråt summerar Rasmus Arvidsson intrycken i en intervju med Barometern:

– Det känns overkligt! Allsång på Skansen är utan tvekan det största du kan bli erbjuden att göra i Sverige.

Barometern-OT:s Christian Gustafsson gör inga försök att skruva ner förväntningarna.

Annons

”Ni står inför de tio viktigaste minuterna i er karriär”, slår han fast i en krönika och konstaterar att ”det är inte varje dag relativt oansenliga garagerockband från Nybro lirar skeva ackord inför två miljoner tv-tittare och 20 000 i publiken”.

––– 10 JULI 2018 –––

Avantgardet medverkar i SVT:s flaggskepp Allsång på Skansen. Med i samma program är också Markoolio, Lilla Al-Fadji, Cornelia Beskow och ­Margaret. Nybrobandet kommer med hela uppsättningen.

– Det är så fint att det är Patrik Åberg, Mattias Täck och Johan Offerlind och jag, alla från Nybro som var med från början och som hoppade på det här innan någon visste vad som ­skulle hända. Nu ska vi stå där på Skansen tillsammans, säger Rasmus Arvidsson.

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons