Annons

Nöjda pensionärer litar inte på vallöften

7,2 miljoner svenskar har rätt att rösta i valet på söndag. I Kalmar län handlar det om 181 000 personer, nästan en tredjedel av dem är 65 år och äldre. Det gör pensionärerna röster extra viktiga.
Kalmar län • Publicerad 7 september 2018

”Sverige blir mer och mer likt USA och inte ur positiv synvinkel”

Sivert Bergström, 80 år, Virserum.
Sivert Bergström, 80 år, Virserum.Foto: Tommy Nilsson

Sivert Bergström, Virserum:

Hur är det att vara äldre i Sverige i dag?

– Egentligen har jag inget att jämföra med eftersom jag är här nu. Men jag upplever ända att de äldre fått det bättre och bättre genom decennierna. Servicen är bättre, boendena är bättre och bilar driftssäkrare.

Annons

– Men man måste nog också ha litet tur och slippa allvarliga sjukdomar, samtidigt som man,utöver det, kan påverka sin hälsa i positiv riktning. Jag tror att de äldre är mera medvetna i dag om att det är viktigt att röra på sig för att förebygga problem, orka mera och få ett bättre humör. Jag går fem kilometer varje dag och jobbar dessutom fortfarande en del som busschaufför. Jag tycker det är roligt att komma ut.

Upplever du att Sverige har förändrats?

– Jag tycker att det fanns mera ärlighet förr. Folk kunde skilja på ditt och mitt på ett annat sätt än i dag. Då kunde man ha grejor liggande ute och vara säkra på att de var kvar morgonen efter. Det går inte alls längre. Men det är inte bara stölderna som har ökat. Våldet eskalerar. Det har vi inte minst sett i gängskjutningarna i städerna. Jag är själv inte rädd av mig precis, men är ledsen över att samhället är på väg att bli mer och mer splittrat. Sverige blir mer och mer likt USA och inte ur positiv synvinkel.

Sivert Bergström, 80 år, Virserum.
Sivert Bergström, 80 år, Virserum.Foto: Tommy Nilsson

– Jag tycker också att respekten för äldre har försvunnit. Förr fick man lära sig att vara artig och hälsa på äldre. Det har försvunnit mer och mer. Jag har alltid kunnat tala för mig men det finns många äldre som inte har den förmågan.

Litar du på politikernas löften?

– Nej, inte för fem öre. De håller aldrig vad de lovar. Det handlar om valpropaganda och inget annat. Jag har själv varit politiker och minns att det handlade alltför mycket om att lura folk. Jag försökte hela tiden att inte lova något som jag inte kunde hålla och till slut var jag inte längre önskvärd. På riksplanet respekterade jag därför Reinfeldt under nästan hela hans period. Han genomförde det han lovat och gått till val på. Sedan flippade han tyvärr ur på slutet. Nu tycker jag det är synd att de borgerliga partierna inte kan hålla sams, utan bara hålla på att bjuda över varandra. Sossarna däremot litar jag inte på alls. Löfven var skaplig den första tiden men nu far han och vinglar hit och dit och vänder kappan efter vinden.

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

– Det är nog äldreomsorgen. Jag har varit engagerad framför allt i matfrågan på våra äldreboenden och vill hylla de politiker som jobbar vidare med att förbättra maten. Jag tycker också det är viktigt att pensionen blir bättre för dem som har jobbat och slitit i hela sina liv. För vissa är pensionerna katastrofalt låga. En del säger "Man kan ju få bidrag" men det finns många därute som är av den gamla skolan och aldrig skulle söka ett bidrag, utan hellre lider i det tysta. Sedan är det ju självklart att vi pensionärer inte ska betala mera skatt än andra. Så har det varit länge och alla pratar om det men ingen gör något åt det.

– Här i kommunen skulle jag vilja se en äldreboendegaranti. Jag har ett exempel där en 95-årig kvinna inte fick någon plats på ett äldreboende. Hon var för frisk, sade någon arrogant tjänsteman på kommunen. Det slutade med att hon, med sina barns hjälp, flyttade till Växjö. Där fick hon en plats inom tre månader. Så det skiljer sig väldigt mycket mellan kommunerna.

”Jag känner lite oro inför valet med tanke på den främlingsfientlighet som växer fram”

Agneta Ekbacke har arbetat som förskolelärare och arbetade fram tills hon var 67 år.
Agneta Ekbacke har arbetat som förskolelärare och arbetade fram tills hon var 67 år.Foto: Maria Alåsen

Agneta Ekbacke, Borgholm:

Annons

Hur är det att vara äldre i Sverige idag?

– Jag upplever att det är bra i stort sett. Det händer att man känner sig lite mindre värd på något sätt. När man slutar arbeta förlorar man lite av sin identitet. Man känner att man inte tillför något till samhället och man undrar vad man har för roll i samhället. Det gäller att hitta andra sätt att bidra till samhället. Ibland arbetar jag som volontär på Röda Korset och då träffar jag många med invandrarbakgrund. Det känns meningsfullt att fortsätta arbeta lite med någonting som är något annat än att bara vara hemma. Det ideella arbetet ger mig mycket. Jag har upptäckt att folk med annan kultur behandlar äldre med lite större respekt än vad vi gör i Sverige. Speciellt unga människor från andra länder verkar ha en annan syn på äldre. De hjälper gärna till och lyssnar på vad man har att säga. Det är en annan typ av respekt.

Upplever ni att Sverige har förändrats?

– Ja, det har blivit ett annat klimat. Jag känner lite oro inför valet med tanke på den främlingsfientlighet som växer fram. Jag är för ett mångkulturellt Sverige och vill inte ha den här oron. Jag hoppas att valet inte ställer till det för mycket för landet, jag hoppas att det är fortsatt stabilt efter valet och att det inte blir för mycket främlingsfientlighet. Det händer så mycket och är oroligt att man nästan känner rädsla och oro inför valet.

Agneta Ekbacke
Agneta EkbackeFoto: Maria Alåsen

Litar du på politikernas vallöften?

– Jag litar på deras vallöften eftersom de uttalar vad de vill åstadkomma, vad deras intentioner är. Men sedan beror det ju på om det går att genomföra vallöftena. De måste ju komma sams med andra partier efter valet. De bestämmer inte själva. Allt beror på hur det ser ut efter valet och vilka som ska styra tillsammans. Man röstar efter den samhörighet och de likheter ett parti uttrycker med ens egna värderingar. Sedan att det kanske inte går att genomföra alla vallöften är en annan sak.

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

– Svår fråga, det finns ju så mycket som är viktigt i samhället. Men det är klart att sjukvården står högt upp på listan. Sedan är det ju även pensionärernas löner som är viktiga. Jag kallar det löner för det är den ersättning som de har arbetat ihop under alla år. Det är lättare ekonomiskt så länge man är två men om det händer den ena någonting så kan det nog bli kärvt ekonomiskt. Många ensamstående äldre har det väldigt svårt. Det är inte meningen att människor som har arbetet hela sitt liv ska behöva få stöd av ideella organisationer. Pensionen borde vara utformad så att folk kan klara sig på den och inte behöva be om stöd.

”De lovar mer än de kan hålla”

94-årige Gert Sandberg trivs med livet som pensionär.
94-årige Gert Sandberg trivs med livet som pensionär.Foto: Peter Lejon

Gert Sandberg, Emmaboda:

I Emmaboda kommun är han känd som skolledare. Från början folkskollärare, sedan högstadielärare, rektor och skolchef.

Annons

Här är det att vara äldre i Sverige idag?

– Jag tycker att det är ganska bra. Jag märker inte så mycket av att jag är gammal, men jag har turen att få vara frisk. Det är naturligtvis något annat om man är sjuk. Jag kör bil och lever som jag alltid har gjort, tycker jag. Jag har ännu inte behövt låta bli saker som jag vill göra på grund av min ålder.

Har Sverige förändrats?

– Vi har blivit friare i vårt sätt att uttrycka oss. Man var mer försiktig förr.

Gert Sandberg i sin och hustrun Sivs trädgård.
Gert Sandberg i sin och hustrun Sivs trädgård.Foto: Peter Lejon

Litar du på politikernas löften?

– Jag tänker ärligt talat inte så mycket på vad de säger. Jag lever mitt eget liv, men i det stora hela får man lita på dem. De lovar ibland mer än de kan hålla - i synnerhet inför ett val, men det är inget nytt, för så har det alltid varit.

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

– Det är viktigt att sänka pensionärsskatten, för många pensionärer har det knapert och pensionen räcker inte för att täcka levnadsomkostnaderna. Samtidigt gör man som pensionär inte av med lika mycket pengar som förr. Man är mest hemma, tycker jag.

”Det är ett hårdare klimat i samhället i dag. Det måste politikerna ta tag i”

Kerstin Myhrén älskar att läsa och hänga med. Hon läser dagligen också Oskarshamns-Tidningen på sin padda.
Kerstin Myhrén älskar att läsa och hänga med. Hon läser dagligen också Oskarshamns-Tidningen på sin padda.Foto: Roger Carlsson

Kerstin Myhrén, Oskarshamn:

Kerstin Myhrén bor med sin make Sven-Bertil i det kustnära området Stångehamn. De har gjort om sin sommarstuga till fastboende. Alla byggnader på tomten är klarvita och i mitten tronar en härligt klarblå pool.

Annons

– Men vi är nog på väg att ta ett nytt steg i livet och flytta in i en lägenhet igen. Det blir för mycket jobb att bo så här som äldre, säger Kerstin Myhrén.

Hur är det att vara äldre i Sverige i dag?

– Egentligen är det fantastiskt bra. Det går nog inte att jämföra med hur det var förr. Vi har mycket större möjligheter. Och så är jag lyckligt lottad när maken är kvar i livet och barnen och barnbarnen finns, säger Kerstin Myhrén.

Hon berättar om det rika föreningslivet där hon valt att engagera sig i Hjärt- och Lungsjukas förening.

– Jag drabbades av en hjärtinfarkt för ett tiotal år sedan. De ordnade så mycket bra med vattengympa och aktiviteter.

Men hon känner också att en del kunde vara bättre.

– Jag tycker inte om att det försvinner affär efter affär i centrum. Jag tycker kommunen försummar det. Det borde kunna gå att locka fler att etablera sig. Tänk hur det ser ut när man går österut från Sagabiografen på Köpmangatan. Det gapar tomt överallt snart där, säger Kerstin Myhrén.

Upplever du att Sverige har förändrats?

– Det är ett hårdare klimat i samhället idag. Det måste politikerna ta tag i idag.

– Jag tänker på skjutningarna i storstäderna och att det faktiskt även har spridit sig hit. Det har skett förändringar som skrämmer, tycker Kerstin Myhrén.

Annons

Hon vet att mycket är förknippat med droger och gänguppgörelser och hon har även en son som är polis i Stockholm.

– Jag vill ändå återvända till att mycket har blivit bättre för äldre, men det här oroar också många människor mycket, säger Kerstin Myhrén.

Vi sitter på den gamla terrassen på sommarstugan som nu blivit ett extrarum. Även där går det mesta i vitt.

– Jag tycker heller inte allt som utlovades inför förra valet har infriats. Pensionärsskatten är inte rättvis, säger Kerstin Myhrén.
– Jag tycker heller inte allt som utlovades inför förra valet har infriats. Pensionärsskatten är inte rättvis, säger Kerstin Myhrén.Foto: Roger Carlsson

Litar du på politikernas löften?

– Nej, just nu strax innan valet utlovas otroligt mycket . Bara om hälften av allt skulle uppfyllas skulle vi ju bo i ett drömland. Jag tycker heller inte får riktiga svar på var pengarna ska tas. Det kostar ju också och skatten kan ju inte höjas hur mycket som helst.

– Det tror jag ingen vill, säger Kerstin Myhrén.

– Jag tycker heller inte allt som utlovades inför förra valet har infriats. Pensionärsskatten är inte rättvis. Många som har jobbat ihop till sina pensioner under många år ska inte straffas med en högre skattesats

Själv lever hon på en låg pension, men har haft turen att en företagsförsäljning inom släkten stärk ekonomin.

– Jag har inget att klaga på, men ser hur andra väninnor har det när de får vända på pengarna. Lever de ensamma har de heller ingen att dela på kostnaderna för hyra, telefon och tv att dela med. De lever ju på existensminimum och det är inte rätt, säger Kerstin Myhrén.

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

Annons

– Jag ömmar mycket för att vi ska kunna ha en bra sjukvård. Mina egna erfarenheter är bara positiva, men man hör så mycket om hur det inte fungerar också.

– Vi måste också se till att det byggs äldreboenden och äldreomsorgen fungerar bra. Jag är tveksam till landstinget, som är en tung koloss. Många gånger tror jag att kommunen skulle klara av vården bättre än den tungrodda landstingsorganisationen, säger Kerstin Myhrén.

De funktionshindrades bekymmer med uteblivet LSS-stöd skrämmer henne.

– Många anhöriga får ju mer eller mindre jobba ihjäl sig för att få det att gå ihop. Jag läser mycket i den vägen som berör mig djupt, säger hon.

Hon skänker också de unga många tankar.

– Skolan måste ha fler lärare. Med ett mångkulturellt samhälle behövs mer hjälp till alla för att de ska kunna hänga med.

– Som polismamma ser jag också att det behövs fler poliser för att bekämpa den dagliga droghandeln som pågår.

Hon skräms också av att upplopp kan uppstå så snabbt, både vid idrottsevenemang och festivaler.

Hon har egna erfarenheter.

– Vi var på fotboll för några år sedan i Helsingborg. På arenan släppte publiken ut i olika fållor. Men när vi kom ner till centrum var det helt plötsligt rena kaoset med ridande poliser, sammandrabbningar och tumult.

Annons

– Det är riktigt otäckt att hamna mitt i och inte veta vad man ska ta vägen riktigt. Det var mycket skrämmande. Därför behövs mer polisresurser vid sådana situationer, säger Kerstin Myhrén.

Händelserna 2015 med flyktingströmmen finns i färskt minne.

– Vi måste hjälpas åt. Det mångkulturella samhället bygger på världshändelser, som inte vi kan styra över. Vi var själva ute på resa när vi såg familjer med barn ligga i dikena vid Rödby och Puttgarden. Det berörde mig djupt, så ska inga barn behöva ha det, säger Kerstin Myhrén.

Tommy NilssonSkicka e-post
Maria AlåsenSkicka e-post
Peter LejonSkicka e-post
Torsten StrömbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons