GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anna Borg: ”Många företagare går mot vintern med rörligt elpris och en klump i magen”

Ett bageri slår igen, en industri pausar produktionen och en restaurangägare är pressad efter skyhög elfaktura. Rusande elpriser slår hårt mot elintensiva företag i Kalmar län och oron är stor inför vintern. Den senaste tiden har vi på tidningen skrivit om flera företag som drabbats av elprischocken.
Anna BorgSkicka e-post
Krönika • Publicerad 15 september 2022 • Uppdaterad 27 september 2022
Anna Borg
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elräkningarna oroar många inför vintern – inte minst inom näringslivet.
Elräkningarna oroar många inför vintern – inte minst inom näringslivet.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Jag lider med Ulf Granholm på Södviks bageri, som tvingades slå igen i augusti, vilket inte var första gången. Redan förra vintern stängde han ett tag på grund av de höga elpriserna. Jag lider med Alexander Blad på A-Plastgruppen som pausade produktionen tillfälligt, när elpriset var så högt att affärerna inte gick ihop. Jag lider med Rickard Wiger på Mönsterås Metall som stoppat investeringar och kan tvingas pausa produktionen. Jag lider också med Bojan Dinic på Kalmargrillen, som nyligen fick en skyhög elräkning.

Vi skulle kunna skriva spaltmeter om företag som sitter i klistret med höga elräkningar och fasta elavtal som gått ut. Många företagare går mot vintern med rörligt elpris och en klump i magen.

”Kommer pengarna i tid och kommer stödet att räcka för att klara vintern?”
Barometern-OT:s Affärslivsredaktör Anna Borg om energikrisen.

Men det som jag oroar mig mest för är att många av företagen, som är oroliga för sin överlevnad i vinter, annars är välmående. Det är bolag som har högtryck i produktionen och får tacka nej till ordrar eller är väl inarbetade företag med trogna kunder.

För en tid sedan lovade regeringen stödpaket till både privatpersoner och företagare i vinter, men oron är fortfarande stor bland företagarna. Kommer pengarna i tid och kommer stödet att räcka för att klara vintern?

Prognoserna är skyhöga elpriser och det finns experter som pratar om ett genomsnitt på 7 kronor per kilowattimme i vinter. Resultatet av EU-ministrarnas extrainsatta möte är ett antal förslag för att hantera energikrisen, men hittills inga beslut. ”I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser”, sade Magdalena Andersson under pressträffen efter EU-mötet. Frågan är om det blir verklighet i vinter?

Men hur har de lokala politikerna hanterat energikrisen? Det är just här i södra Sverige, i elområde 4, som energikrisen är som värst.

En riktig krismedvetenhet hos politiker har lyst med sin frånvaro. De lokala beslutsfattarna har stoppat huvudet i sanden och hoppats på att lösningarna kommer från nationell nivå. Visst har de lobbat uppåt och jobbar för energiförsörjningen, exempelvis startat samarbeten. Men företagare i länet saknar konkreta snabba åtgärder och stöd och trovärdigheten för energipolitiken sjunker, visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.

Men som i alla kriser så finns det även vinnare. Till vår bilaga Affärsliv har vår reporter Ola Antonsson besökt Bitus fabrik i Fågelfors, som går för högtryck tack vare att efterfrågan på pellets har exploderat. I bilagan möter du även Lintex i Nybro som för nästan tre år sedan fyllde industritaket med solceller på en yta av två fotbollsplaner. Den investeringen ångrar de inte idag. Missa inte vår krönikör Ulf Peterssons intressanta text om att elkrisen är ett tecken på skadlig kortsiktighet. Vi bjuder även på långläsning om Viktor Jarnheimer, 31 år, som redan hunnit starta och sälja ett antal bolag, blivit miljonär och nu driver ett snabbväxande konsultbolag.

Häromdagen när jag kom hem från jobbet var 13-åriga sonen väldigt missnöjd. Gyrosrullen han brukar köpa var 20 kronor dyrare och han undrade varför? Ett bra samtal blev det. Men det är bäst att skriva att rullen inte var köpt på Kalmargrillen och att det finns fler matställen i stan som säljer gyros.

Anna Borg, redaktör för Affärsliv i Barometern-OT.
Anna Borg, redaktör för Affärsliv i Barometern-OT.Foto: Mats Holmertz
Tipsa oss

Vad vill du läsa om?

Näringslivet är i mångt och mycket länets hjärta. Jobb och företagande är därför något vi prioriterar högt i vår bevakning – och du som läsare får gärna vara med och påverka innehållet i tidningen. Har du tips eller idéer, hör gärna av dig till vår näringslivsreporter Anna Borg på 0480–592 10 eller anna.borg@barometern.se.

Du väljer själv hur du vill läsa oss. Vill du få täta uppdateringar är våra nyhetsappar MinBarometern eller MinOT eller vår Affärslivssajt på vår webb något för dig, just nu kan du bli prenumerant och läsa nyheter och reportage i våra digitala kanaler för 3 kronor i 3 månader.

Föredrar du mer samlade grepp paketerat i tidningsformat hittar du allt samlat i vår e-tidning här.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.