Hon vände företagets negativa spiral: ”Höll på att gå under”

Småföretagaren Sandra Jämtfjäll och Jens Bruno på Kalmar Golvdesign AB har gått från kris till ett positivt rörelseresultat för bolaget.
– Vi var tvungna att göra något för att inte gå under, säger Sandra Jämtfjäll.
Kalmar • Publicerad 16 mars 2023
Drivkraft att förändra. Sandra Jämtfjäll räddade Kalmar Golvdesigns ekonomi och hoppade även in och slipade golv när det behövdes.
Drivkraft att förändra. Sandra Jämtfjäll räddade Kalmar Golvdesigns ekonomi och hoppade även in och slipade golv när det behövdes.Foto: Anna Borg

Barometern-OT träffar Sandra Jämtfjäll i Kalmar Golvdesigns lokaler i Kalmar. Företagets affärsidé är att slipa och behandla betonggolv främst till företag, men också till privatpersoner och är oftast underentreprenörer i olika byggprojekt.

Sandra Jämtfjäll driver också ett friskvårdsföretag med behandlingar och innan pandemin hade hon också en yogastudio och arbetade med friskvård på heltid. Men pandemin blev tuff och bland annat stängde hon studion på grund av bristande kundunderlag.

– Jag ställde om med yogan och körde också digitalt, men det blev ohållbart och jag tappade ändå hälften av omsättningen. Samtidigt hade min man problem med att få lönsamhet i företaget, berättar hon.

Istället valde hon att arbeta heltid i sin mans företag Kalmar Golvdesign.

– Jag började med att gå igenom allt jag kunde för att hitta onödiga kostnader och jag hittade mycket pengar. Min man hade skött papperna, men gjort det i andra hand och jobbet hade alltid kommit först.

Samtidigt gick hon kurser i ekonomi och marknadsföring för att lära sig mer.

– Jag letade upp kurser som var gratis exempelvis på studieförbundet och fick hjälp av Almi och lärde mig hur man driver ett företag smart.

Sandra Jämtfjäll, driver både golv- och friskvårdsföretag.
Sandra Jämtfjäll, driver både golv- och friskvårdsföretag.Foto: Anna Borg
”Min styrka är att jag är driven och jag har alltid lärt mig det jag behöver. Om det inte sker någon utveckling blir jag uttråkad, men jag brinner mest för att hjälpa människor.”
Sandra Jämtfjäll, småföretagare.

Första året upptäckte hon att bolaget betalat 7 000 kronor i påminnelseavgifter och efter att ha skapat bättre rutiner reducerade hon den summan till 45 kronor året efter. Hon plockade hem bokföringen från konsulten och började använda ett bokföringsprogram.

– Att sköta mer själva tjänade vi mycket på. Vi betalade 1 000 kronor i månaden för juridisk hjälp, som vi egentligen inte behövde. Istället jag skapade jag allmänna villkor och publicerade de på vår hemsida, vilket tog bort mycket av problemen.

Sandra Jämtfjäll har även sett över prissättningen och tittade också på hur de skulle kunna effektivisera sitt arbetssätt.

– Arbetstiden är en stor kostnad och det var viktigt att titta på hur vi kunde reducera stressen och jobba rätt. Vi gick från att släcka bränder till att istället kunna jobba framåt och jobba mer strategiskt.

De uppgraderade också maskinparken och exempelvis valde att leasa en ny maskin som ersatte två andra.

– Vi hade också dubbla uppsättningar av flera maskiner och sålde av den ena uppsättningen och servade den andra med vinsten för att ha mer pålitliga verktyg som fungerade utan produktionsstopp.

På drygt två år har kostnadsbesparingarna gjort att de kan ta ut två heltidslöner och i det senaste bokslutet hamnade omsättningen på knappt 3 miljoner och rörelseresultatet på 25 000 kronor.

– Varje kostnad som vi tog bort är inte så mycket var för sig, men många bäckar små har gjort att vi idag kan ta ut två heltidslöner och fortfarande ha ett positivt resultat i företaget. Det känns väldigt tryggt för familjen. .

Hur kommer det sig att du orkade ta tag i ekonomin i din mans företag och vända en negativ trend?

– Min styrka är att jag är driven och jag har alltid lärt mig det jag behöver. Om det inte sker någon utveckling blir jag uttråkad, men jag brinner mest för att hjälpa människor.

Numera arbetar Sandra Jämtfjäll halvtid med golvföretaget och halvtid med friskvårdsföretag.

Nu är det sämre ekonomiska tider. Hur påverkas ni?

– Än så länge märker vi inte av det. Vi är underleverantör och många kunder är industrier och de privatpersonerna som anlitar oss renoverar för flera miljoner och verkar fortfarande har råd, berättar Sandra Jämtfjäll.

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.