GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

AFFÄRSLIV: Här kan du läsa hela bilagan som lyfter fram länets näringsliv

Bläddra i vår e-tidning eller gå direkt till reportagen du vill läsa här på vår sajt.
Affärsliv • Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 17 september 2021

Torsdagen den 16 september är det dags för höstens första Affärslivsbilaga från Barometern-OT. Här i vår e-tidning kan du själv i lugn och ro bläddra igenom den 20-sidiga bilagan.

Är du inte prenumerant kan du enkelt bli det här via ett förmånligt erbjudande:

Här är några av reportagen från bilagan:

Som läsare till Barometern-OT hittar du enkelt alla reportage och nyheter som rör näringslivet i vårt spridningsrområde på en egen specialsajt – perfekt för dig som vill ha en löpande rapportering att återvända till ofta. Vi ger dig även de senaste företagsetableringarna via vår bevakning från Bolagsverket där vi dagligen redovisar både nystartare och konkurser i våra tio kommuner i länet.

Tipsa oss

Vad vill du läsa om på Barometern-OT Affärsliv?

Hör gärna av dig till vår näringslivsredaktör Anna Borg och berätta vad du vill att vi uppmärksammar kring länets företag, företagande och arbetsmarknad. Mejla till anna.borg@barometern.se eller ring 0480–592 10,

Så här presenterar vår Affärslivsredaktör Anna Borg bilagan:

”Bristen på halvledare gör framtiden osäker för industrin”

Glädjeyran var stor hos restau­ranger och i underhållsbranschen när beskedet om slopade restrik­tioner kom. Men orosmoln kring den globala halvledarkrisen och fraktkrisen tornar upp sig.

Den ökade efterfrågan på ­tekniska prylar under ­pandemin har drivit på ­bristen på halvledare. Andra orsaker är nedstängningar av fabriker, en brand i två betydande japanska fabriker och slimmade lager hos ­fordonstillverkare. Hittills har fordonsbranschen drabbats hårdast, men halv­ledare finns även i de flesta elektroniska prylar. Nyligen gick en elektronikkedja ut och varnade för att varor kan saknas i butikerna under julhandeln. Vi kan leva med att välja mellan färre ipads på hyllorna, men larmet om en varselvåg i fordonsindustrin är oroväckande.

”Leveranstiderna är längre än någonsin.”
Anna Borg, redaktör för Barometern-OT Affärsliv

Jag läser om en bedrövad bilhandlare i Stockholm som nästan har tomt på nya bilar i sin bilhall. Leveranstiderna är längre än någonsin. Nyligen drog sju japanska fordonstillverkare, däribland Toyota, ner produktionen. I förra ­veckan pausade Scania i Oskarshamn sin tillverkning för andra gången inom en kort tidsperiod. Framtiden är oviss. Samtidigt producerar Trelleborg Sealing Solutions bromsdetaljer till fordon som aldrig förr i Kalmarfabriken. Platschefen Ulf ­Johansson är nöjd, men oroad inför framtiden. ”När färre fordon tillverkas påverkas vi till slut och var vi ligger i kedjan är svårt att säga”, säger han.

Ett annat lokalt bolag som går för ­högtryck under pandemin är Takteam. Nyligen blev de utsedda av Företagarna till Årets Unga Företagare i Kalmar län. Barndomsvännernas affärsidé är att ­tvätta och måla tak, ett mer prisvärt ­alternativ än lägga om taket oftare och det lockar villaägarna. Tillväxten i bolaget är hög och siktet är högt över taknockarna.

Under pandemin har rastlösa ungdomar hittat till börsen. Antalet aktieägare i åldrarna 21 till 30 år ökade med över 56 000 personer till cirka 263 000 under 2020. En fem gånger så stor ökning ­jämfört med 2019. ”Många har inte fått jobb och har tid över. De ser traders i sociala medier som lyckas och blir ­inspirerade”, säger Max Bergström, ­engagerad aktiesparare och nyutnämnd ordförande i Unga Aktiesparare i Kalmar­regionen. 26-åringen berättar om sin ­placeringsstrategi och om ungas längtan att snabbt bli rika. Dessutom ger Ulf ­Petersson, en av Dagens Industris ­erfarna aktieanalytiker och Affärslivs krönikör, sina bästa tips till nyblivna ­aktiesparare.

Trevlig läsning!

Anna Borg, redaktör för Barometern-OT:s Affärsliv.
Anna Borg, redaktör för Barometern-OT:s Affärsliv.
Foto: Mats Holmertz

ARKIVET: Läs maj månads bilaga – då med Torsås i fokus:

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.