Koreanska Range Rover-kopia

Någon som minns Ssangyong Musso? Den Koreanska Range Rover-kopian med Mercedesteknik. Det finns ett drygt hundratal kvar i Sverige och de har gjort sig kända för just sin pålitliga drivlina från Mercedes.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2006
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Det har varit tyst om Ssangyong, namnet lär betyda två solidariska drakar, några år men nu är det dags igen. Det är danska Interdan A/S, med import av bland annat Peugeot i Danmark, som återintroducerar märket i Sverige.

Den här gången rör det sig om två fyrhjulsdrivna storkombi samt en sjusitsig flexi-bil som nu introduceras på den svenska marknaden.

Ssangyong Kyron heter den något enklare av ”stadsjeeparna” och den finns även i en bakhjulsdriven budgetversion. Den fyrhjulsdrivna bilen har låsbar mellandifferential samt lågväxel och den kommer att levereras med tvåliters diesel på 141 hk. Pris från: 270 000 kronor (2WD), 285 000 kronor (4WD).

Väljer man bort den delade framaxeln i Kyron så finns Rexton som är ett mer utpräglat nyttofordon med större dragvikt, 3,5 ton, och stel framaxel. Båda bilarna är konstruerade med en ram som karossen monterats

på. Ramkonstruktionen gör bilarna tyngre och lite struttigare på vägen men också robustare och tåligare som dragbilar och för den som kör mycket bredvid vägen. Tyvärr gör den dessutom bilarna agressivare mot motparten vid en olycka.

Rexton är en märklig mix av arbetsfordon med milt sagt ”traditionell teknik”, omtänksam familjebil med rejält utrymme och lyxbil med sinne för detaljer, vilket i sig är en gemensam grej för alla tre modellerna.

Gemensamt är också att drivlinan bygger på Mercedes-komponenter. Motorerna är vidareutvecklad från Mercedes-original medan växellådorna kommer direkt från Tyskland.

Interdan räknar med att sälja 1700 bilar i Sverige via ett återförsäljarnät på dryga 50-talet återförsäljare. Man förväntar sig att Rexton kommer att bli volymmodellen med motorrer från 2,3 liters bensin över 2,7-liters turbodiesel till 3,2-liters 6-cylindrig bensinmotor. Ännu så länge har man inte något partikelfilter till dieslarna.

Rexton erbjuder också möligheten till sammanlagt sju passagerare genom en tredje sätesrad längst bak. Dessa sätena är lätta att fälla ner för att frigöra lastutrymme. Priserna för Rexton börjar vid 258 000 kronor (2,3-liters

bensin), 297 000 kronor (2,7-liters turbodiesel).

På vägen är det Kyron som är överlägsen tack vare den delade framaxeln. Vi körde också lite på en terrängbana men jag är inte människa att sortera ut skillnaden. Rent krasst är det så att Rexton är lite stötigare i fjädringen medan Kyron sköter sig utmärkt även om det blir lite gropigare.

Störst i gruppen blir den sjusitsiga flexibilen Rodius. En minibuss med tydliga drag av lyx och komfort i symbios med bakhjulsdrift och drivlina á la Mercedes. Inredningen är påkostad och fjädringen av den komfortablare sorten. Exteriört sticker den ut med sin rundade linje över dörrarna och den markerade spoilern över bakdörren. Priserna på Rodius

börjar vid 270 000 kronor (2WD 2,7-liters diesel). En fyrhjulsdriven version är på gång till sommaren.

Ett extra plus för alla märkesvänner är att de blivande återförsäljarna kommer att hålla reservdelar även för utgångna modeller.

STEFAN NILSSON

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.