Volvos flaggskepp i Geneve

Nyheter • Publicerad 28 februari 2006
Bakljusen känns naturligtvis igen annars har bilen blivit stramare och rakare i linjerna.
Bakljusen känns naturligtvis igen annars har bilen blivit stramare och rakare i linjerna.Foto: 
Framifrån känner man igen både nuvarande S80 och S40.
Framifrån känner man igen både nuvarande S80 och S40.Foto: 
"Röntgen"-bilden visar de passiva säkerhetssystemen som bygger på den tvärställda motorn och balkar i höghållfasthets-stål.
"Röntgen"-bilden visar de passiva säkerhetssystemen som bygger på den tvärställda motorn och balkar i höghållfasthets-stål.Foto: 
Den riktiga världsnyheten, om än så liten, är fjärrkontrollen som kommunicerar med bilen och kan varna om någon utlöst larmet eller gömt sig i bilen.
Den riktiga världsnyheten, om än så liten, är fjärrkontrollen som kommunicerar med bilen och kan varna om någon utlöst larmet eller gömt sig i bilen.Foto: 

Volvos dragplåster på årets Genevesalong blir naturligtvis nya S80 som får sällskap av bland annat nya C70. Lagom till mässan släpper man fler bilder och mer infromation om bilen som näramst kan beskrivas som en korsning mellan S40 och gamla S80 med V8:a som ärvts från XC 90 och en ny mycket avancerad rak 6:a med Volvo-gener men inte tillverkning i Sverige. På dieselsidan får bilen Volvos egen utmärkta 185 hästars-motor.

Inte helt oväntat blir bilen begåvad med massor av teknik elektronik för både aktiv och passiv säkerhet samt för ägarens trygghet. Avståndsradar som varnar om man närmar sig bilen framför för fort och till slut bromsar in bilen om inte föraren reagerar, B-Xenon-ljus som följer rattrörelsen, elektronisk styrning av informationen till föraren för att inte stressa honom/henne i onödan, kameror på ytterbackspeglarna som hjälper föraren att upptäcka fordon i den döda vinkeln, panikbromshjälp och effektiv rengörning av strålkastarna är några av systemen för aktiv säkerhet. Den passiva säkerheten tar deformationszoner, bältessträckare och skyddsbur i starkare stål hand om. Trygghetren för föraren fixar den lilla fkjärrkontrollen genom dubbelriktad kommunikation som varnar föraren för gjortda inbrott och eventuella personer i bilen.

De två stora nyheterna är fjärrkontrollen, Personal Car Communicator, och 3,2 litersexan. Resten är vidareutveckling av vad som redan finns inom Volvo med lån av avståndsradarn från koncernbrodern Jaguar. När det gäller premium-bilar utvecklar man försiktigt. Här är det förfining som gäller istället för revolutionerande nyheter.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.