Mazda 6 MPS

Värstingmodeller av vanliga familjebilar hör numera till bilvärldens måsten. Det måste finnas någon riktig prestandamodell att drömma om i programmet för att tillverkaren skall lira i högsta divisionen.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2006
Det mesta i bilen har fått en släng av sportdesignen. Så och pedalerna i metall.
Det mesta i bilen har fått en släng av sportdesignen. Så och pedalerna i metall.Foto: 
Exteriört finns alla sportdetaljer som stora hjul, låg spoiler och bula på huven.
Exteriört finns alla sportdetaljer som stora hjul, låg spoiler och bula på huven.Foto: 
Förarplatsen är en kompromiss mellan sportbil och lite lyxigare sedan.
Förarplatsen är en kompromiss mellan sportbil och lite lyxigare sedan.Foto: 
En fyrcylindrig 2,3-liters turbomotor har Mazdas tekniker skrämt upp till 260 hk.
En fyrcylindrig 2,3-liters turbomotor har Mazdas tekniker skrämt upp till 260 hk.Foto: 

Senast ut på svenska marknaden är nya Mazda 6 MPS, en fyrhjulsdriven bil med turboladdad 2,3-litersmotor som ger 260 hk. Motorn är en egen konstruktion och den ger ett vridmoment på 380 Nm vid 3000 varv/minut. Mazda säger att bilen klarar 0-100 km/h på 6,6 sekunder och toppar i 240 km/h.

Bilen får en nyutvecklad 6-stegad manuell växellåda och en elektroniskt styrd differential som fördelar kraften mellan axlarna. Normalt ligger den mesta kraften på framaxeln men i sportläget läggs upp till 50 % av kraften på bakaxeln och dessutom finns ett stabilitetsläge där kraften fördelas lika mellan axlarna. Bilen har fått ärva RX 8:ans bakdifferential som ser till att båda bakhjulen får del av kraften om det är dåligt underlag.

Antisladd, antispinn, ABS, nödbromshjälp och elektronisk bromskraftsfördelning ingår i strandardutrustningen liksom 18”-hjul med däck i dimensionen 215/45R x 18. Chassit har uppdaterats till 50 % högre vridstyvhet.

Priset för Mazdas svar på Nissan Skyline och Mitsubishi Evo är 319 000:-.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.