Ett grundligt tyskt ekonomibygge

Koreanerna stormar in på den europeiska bilmarknaden och Toyota gör gemensam sak med Citroen och Peugeot genom att tillverka sin minsting i gemensam Tjeckisk fabrik. Allt för att ha en riktigt billig minsting i modellutbudet. VW svarar med att ta in sin lilla VW Fox som tillverkas i Brasilien.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2006
Mindre än Polo. Till och med VW:s minsting är en tredörrarsbil med en liten trecylindrig motor.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Mindre än Polo. Till och med VW:s minsting är en tredörrarsbil med en liten trecylindrig motor.Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 
Det är lätt att fälla baksätet för ett större lastutrymme.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Det är lätt att fälla baksätet för ett större lastutrymme.Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 
Spartanskt ska det vara, men funktionellt. Foto: Stefan Nilsson
Spartanskt ska det vara, men funktionellt. Foto: Stefan NilssonFoto: 

VW Fox ersätter gamla minstingen VW Lupo och det handlar om en spartansk bil med ett typiskt VW-utseende. Rent tekniskt är det en framhjulsdriven trecylindrig tredörrars kompakt men den har en del typiska drag som exempelvis den spartanska instrumenteringen som inte har något gemensamt med övriga VW-modeller. Även reglagen följer sina egna regler, men det är inga svårigheter att anpassa sig.

Ser lustigt ut

Vindrutetorkarna med en liten på passagerarsidan och en större på förarsidan gör sitt jobb riktigt bra. Men arrangemanget ser lite lustigt ut.

VW Fox är ingen trendbil som Mini, ingen ungdomsbil som Aygo och ingen snikbil som Matiz. Den är kort och gott ett grundligt tyskt ekonomibygge ihopskruvat i Brasilien. Rymligare än de andra och den känns som en större bil på vägen. Stadigare men ingen gokart precis. Den drar lite mer bensin framför allt på motorväg. Bagageutrymmet är ganska bra och det är lätt att fälla sätena.

Foxen är den bil jag sitter bäst i och även här morrar den trecylindriga motorn riktigt trevligt. Den ger bilen tillräckliga prestanda: Men den får jobba hårt på motorväg och då är vi tillbaka i frågan om man verkligen sparar något på en riktigt liten motor.

Köper den för tryggheten

I stadstrafik ger den låga vikten en lägre förbrukning, men på landsväg är luftmotståndet av större betydelse och på motorväg pressas motorn väl hårt för att vara snål.

Foxen köper jag för tryggheten, utrymmet och den bättre långfärdskomforten. Inte för att vara trendig, ungdomlig eller extremt snål.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.