Nyheter • Publicerad 3 november 2006

Det är intressant vilken stor grupp som bilisterna är, vilket inflytande bilisterna har över politiken, eller skulle kunna ha. Tillspetsat skulle man kunna säga att det är de amerikanska bilisterna som var orsaken till Kuwaitkriget. Detta mot bakgrund av att bensinpriset i USA är en viktig faktor för om presidenten få sitta kvar eller inte. Den som höjer bensinpriset över smärtgränsen blir inte omvald. Ett viktigt medel för att få behålla presidentposten är alltså att hålla nere bensinpriset, läs oljepriset, läs ha vänner bland oljeexporterande länder.

I andra änden av skalan så är bilisterna en grupp som man lätt kan mjölka på pengar, bilskatt, tjänstebilsskatt, skatt på bränsle, miljöavgifter, trängselavgifter och så slutligen skatt på skatten i form av moms på hela bränslepriset.

Det råder ingen tvekan om vad som skulle hända om alla bilister i Sverige strejkade en dag. Det skulle bli tvärstopp. Hela samhället vilar på den infrastruktur som vi har idag och det är i sig ett hot mot möjligheten att snabbt ställa om till miljövänligare sätt att förflytta sig. Ta en sådan enkel sak som vägnätet. Det är byggt för bilar punkt slut. Den som vågar sig ut på cykel måste anpassa sig till biltrafiken och framtida miljövänligare transportsätt skissas i dag som bilar fast med miljövänligare motorer.

Det finns ett fackligt intresse av att hålla igång bilindustrin som den ser ut idag med massor av underleverantörer som tillverkar mer eller mindre onödiga tillbehör. Bilindustrin som helhet skapar massor av jobb.

Det finns ett personligt intresse för bilen hos massor av människor. Bilen betyder frihet och är till och med en del av personligheten för en del bilägare. Den är den viktigaste hobbyn för andra.

Tvingas vi bortse från allt det här och plocka ner bilismen till vad vi verkligen behöver den till skulle vi få ett helt annat samhälle. Ett samhälle som skulle kunna vara riktigt miljövänligt. Jag vet att det är som att svära i kyrkan och det bär mig emot att säga det men faktum är att vi behöver egentligen inget annat än ett antal olika stora elbilar att välja på för att samhället skulle fortsätta fungera och miljön skulle få en chans att hämta sig. Vi behöver små tvåsitsiga elbilar för vårt dagliga pendlande till och från jobbet, större femsitsiga bilar med högre batterikapacitet för långresor och någon form av distributionsbilar för kortare transporter.

Det är allt. Vi behöver varken sportbilar eller motorer på över 100 hk. Vi behöver varken aluminiumfälgar eller sportavgassystem. Inte som bilister, men jag får ändå medge att det skulle kännas rätt hårt att inte få sätta sig i sportbilen och åka en runda en sommarkväll. Valet är dock lätt om det står mellan sportbilen och en död civilisation.

Vi behöver inte allt bilindustrin står för idag. Inte som bilister men däremot behöver bilindustrin vår längtan efter personliga kickar i form av häftigare bilar och bilindustrin betyder arbetstillfällen och det är vad vi behöver.

Där sitter vi idag. Hur vi än gör så finns det förlorare men problemet är att förlorarna blir bara fler ju längre vi väntar och omställningen blir jobbigare ju mer tvingande den blir. Jag önskar mig en infrastruktur för kompakta elbilar med säkerhetssystem som hindrar dem från att komma för nära varandra. En infrastruktur som successivt byggs om för att ge elbilarna företräde. Först i staden och därefter även på landsväg och slutligen någon form av nationalparker där vi kan få köra med våra entusiastbilar när abstinensen blir för stor.

Bristen på fossila bränslen är inte hotet. Högre temperatur är inte hotet. Golfströmmen är inte hotet men bristen på Golfströmmen är det. Flera forskare pekar på att den kan lägga av helt eller minska sitt flöde av varmt vatten till norra halvklotet. I så fall återstår bara skidor som transportmedel för oss.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.