Bilister gäster i djurens värld

Jag träffade för en tid sedan en mycket skärrad australiensare. Han hade varit ute och kört bil en natt och på pälshåret när klippt en rejäl svensk älgtjur.
Nyheter • Publicerad 10 november 2006
Det här lilla bandet kan man få på bland annat bilprovningen och det är utmärkt att markera en olycksplats med. Viktigast är att markera den plats där det skadade djuret lämnat vägen.
Det här lilla bandet kan man få på bland annat bilprovningen och det är utmärkt att markera en olycksplats med. Viktigast är att markera den plats där det skadade djuret lämnat vägen.Foto: 
Roger Carlsson, konservator i länet, konstaterade att den trafikdödade grisen legat länge vid vägen. Foto: Per-Erik Sandebäck.
Roger Carlsson, konservator i länet, konstaterade att den trafikdödade grisen legat länge vid vägen. Foto: Per-Erik Sandebäck.Foto: 

- Hur kan ni ha sådana jättedjur drällande omkring utan någon som helst kontroll. Det är ju livsfarligt!

Han var rejält skakad och drog en parallell till riskerna med ormar och giftspindlar. Det var ju ingenting jämfört med kolossala älgar utan koppel. Som väl var hade killen inte råkat ut för en skenande vildgris och problemet med björnar var 60-talet mil bort, så han klarade tillvaron i Sverige några år ytterligare.

Bra belysning viktigt Hur som helst så är det dags att påminna om riskerna för viltolyckor nu när mörkret lägger sig över landet. Enligt Jägarförbundet är man aldrig mer än 150 meter från ett djur när man kör genom skogen. För det första så gäller det att försöka undvika olyckor och då handlar det om bra belysning, gärna extraljus, och helljus så länge som möjligt samt ökad uppmärksamhet och försiktighet, särskilt i skymning och gryning. Ett djur kommer sällan ensamt så ta alla rörelser i dikeskanten som en varningssignal. Sikta alltid på bakänden av djuret så hinner det kanske undan och när det gäller en älg betyder en träff på bakbenen att den inte landar på taket på bilen, som den gör om du träffar frambenen.

Skulle olyckan vara framme så har man som bilist ett ansvar mot djuret och mot de jägare som skall ut och ta hand om ett skadat djur. Det betyder att man måste anmäla olyckan om det rör sig om större djur än en räv och man är skyldig att märka ut platsen med en remsa (finns bland annat på bilprovningen) eller exempelvis en plastkasse. Det viktigaste är att jägarna får så exakta uppgifter som möjligt om plats, djur och skador på djuret. Slarv innebär ökat lidande för djuret och merjobb för jägarna.

Skyldighet minska lidandet Som bilister är vi faktiskt gäster i djurens värld och vi har en skyldighet att undvika olyckor och att hjälpa till att minska det lidande vi orsakat. Kan vi undvika en olycka besparar vi dessutom oss själva en hel del problem och lidande. Jag har varit med och tagit hand om bilar och bilförare efter älgolyckor och det är mycket glassplitter och massor av älgloppor att städa bort, även om bilföraren klarat sig utan skador.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.