Alfas miljöbil

Den här bilen är som klippt och skuren för oss svenskar. Det är en bekväm långfärdsbil med ett mycket kompetent system för fyrhjulsdriften. Faktiskt den bästa utmanaren till Volvos XC 70 som jag provkört.
Nyheter • Publicerad 22 december 2005

Alfa Romeo Crosswagon är utrustad med Torsen-diffential för att fördela kraften mellan axlarna och den gör sitt jobb på ett alldeles utmärkt sätt. Fullt jämförbart med Volvos differntialer. Dessutom har den en mycket trevlig dieselmotor på 150 hk och den är imponerande bränslesnål. Stockholm-Växjö resulterade i en förbrukning på 0,67 l/mil. Samma körning med Lexus RX 400 h resulterade i 0,99 l/mil bensin och likaledes bensindrivna Fiat Panda 4x4 körde jag på 0,86 l/mil. Det är alltså inte självklart att bästa miljövalet är en liten och lätt bil eller en bil med avancerad teknik. En bra dieselmotor kan vara ett bättre val för den som gör mycket långresor och fyrhjulsdriften i den här bilen gör vilken vinterbilist som helst lyrisk. Tyvärr saknar den ännu så länge partikelfilter, men det kommer, och släpvagnsvikten är tyvärr låga 1450 kg.

Nu tar motorredaktionen julledigt men vi gör det med några korta filmer från vår provkörning av Alfa Romeo Crosswagon som julklapp till våra läsare. Vi kommer att uppdatera weben under helgerna och vi är tillbaka i tidningen fredagen den 13/1 med mer motorläsning.

God Jul & Gott nytt år, önskar Smålandspostens motorredaktion genom Stefan Nilsson.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.