Vårdcentralen satsar på motion på recept

Nu ska primärvården i Mönsterås satsa mer på folkhälsan. Från och med februari 2006 kommer det att finnas en särskild livsstilsmottagning på vårdcentralen.
Mönsterås • Publicerad 29 december 2005

I juni i år antog landstingets politiker en vision där folkhälsoarbetet står i fokus. Visionen om Kalmar län som ett hälsolän står inskriven i landstingsplanen för 2006-2008 och en av huvudtankarna med det hela är att vården ska försöka förebygga de livsstilssjukdomar som blivit allt vanligare de senare åren. Samtliga av länets vårdcentraler har fått i uppgift att förankra visionen i sitt arbete och det är just det som håller på att ske i Mönsterås just nu.

Distriktssköterskorna Gitte Berglund Persson och Inga-Lill Rydström samt mottagningssjuksköterskan Rasia Wallin Johansen kommer allihop att jobba med vårdcentralens nya livsstilsmottagning som startar i februari 2006.

Långsiktig plan - Det här är en långsiktig plan. Man kommer inte bara att slänga ut recept på någon tablett och hoppas att det ska bli bra sedan, säger Inga-Lill Rydström.

Mönsterås vårdcentral kommer att jobba intensivt för att få in friskvårdstänkandet i primärvården, något som kommer att visa sig på flera sätt. Bland annat genom något som kallas för fysisk aktivitet på recept. När du kommer till läkaren i framtiden och har ont i huvudet kommer du kanske därifrån med ett recept där läkaren ordinerat ut motion istället för en värktablett.

Det kan även hända om du till exempel är överviktig, har blodtrycksproblem eller är tobaksberoende. I framtiden kommer nämligen läkarna på primärvården att lägga större vikt vid att försöka förebygga folkhälsan.

Bra samarbete På vårdcentralen i Mönsterås kommer de att kunna slussa ut patienter till livsstilsmottagningen där de sedan kan få hjälp av de nyutbildade hälsokoordinatörerna. Dessa kan i sin tur slussa vidare patienterna till bland annat tobaksterapeuter, kostrådgivare eller studieförbund.

Allt det här kräver i sin tur ett bra samarbete med alltifrån kommun och Apotek till företagshälsovård.

Gitte Berglund Persson, Inga-Lill Rydström och Rasia Wallin Johansen är allihop positiva till vårdcentralens nya och mer hälsofrämjande arbetssätt.

- Vi känner att det här behövs. Vi har patienter som frågar efter fysiska recept redan nu, säger Rasia Wallin Johansen.

Pernilla Söderkvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.