Vakt hyrs in efter hot mot personal

En klient på socialförvaltningen har hotat tjänstemän och slagit sönder inredning. Natten till onsdagen krossades flera rutor i huset. Nu hyr man in en vakt.
Mönsterås • Publicerad 19 juli 2012
Alla ytterdörrar till fastigheten hålls låsta och besökare får ringa på för att komma in.
Alla ytterdörrar till fastigheten hålls låsta och besökare får ringa på för att komma in.Foto: Eva Bergquist Andersson
Egon Johansson sopade upp i?entrén till socialförvaltningen där?en stor sten kastats genom rutan natten till onsdag.
Egon Johansson sopade upp i?entrén till socialförvaltningen där?en stor sten kastats genom rutan natten till onsdag.Foto: Eva Bergquist Andersson

Det handlar om en man som i flera dagar terroriserat socialkontorets personal och även stört personal och boende vid Allégården som ligger i samma fastighet. Redan för en vecka sedan fick man börja låsa ytterdörrarna i hela fastigheten för att mannen inte skulle kunna komma in och bråka, men trots flera polisanmälningar både om hot mot tjänsteman och om skadegörelse var mannen fortfarande fri på onsdagen.

Vid fyratiden på onsdagsmorgonen såg vittnen hur en man kastade stenar mot rutorna på socialkontorets andra våning och krossade tre fönster. Även glasrutan i entrédörren krossades med en sten.

Personalen på äldreboendet Allégården som ligger i samma hus som socialförvaltningens mottagning upplever situationen som hotfull och dessutom besvärlig i och med att dörrarna måste vara låsta för att mannen inte ska komma in.

– Det är oerhört stressigt för oss att springa och låsa upp hela tiden när anhöriga och diverse andra ringer på, vi hinner inte med de gamla. Dessutom blir de boende oroliga när mannen är här och bråkar, berättar flera i personalen.

Mona Gränsmark är enhetschef vid Allégården och bekräftar att situationen är besvärlig, men poängterar att ingen av incidenterna riktas mot äldreboendet i sig.

Polisen försöker att skynda på utredningen så gott det går, men något omhändertagande kan inte göras förrän läkare gjort en bedömning, berättar Anders Hultman vid Oskarshamnspolisen.

– Men vi kommer att öka ronderingen, alltså titta till platsen oftare från och med nu, säger han.

Eva Augustsson som är socialchef tog på onsdagsförmiddagen beslut om att beställa en Securitasvakt tills vidare för att garantera säkerheten vid fastigheten. Vakten var på plats efter lunch.

– Vakten kommer att vara där dygnet runt tills vidare, säger Eva Augustsson.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.