Utegångsförbud för Otto IV

Orpingtontuppen Otto IV och hans harem har hittills kunnat spatsera ut och in som de vill på gården i Fälle. Men nu får de utegångsförbud av Jordbruksverket på grund av fågelinfluensan.
Mönsterås • Publicerad 16 februari 2006
Jan-Erik Hyckenberg är en av tusentals hobbyhönsägare som rekommenderas att hålla hönsen inomhus för att skydda dem mot fågelinfluensasmitta. Foto: Eva Bergquist Andersson
Jan-Erik Hyckenberg är en av tusentals hobbyhönsägare som rekommenderas att hålla hönsen inomhus för att skydda dem mot fågelinfluensasmitta. Foto: Eva Bergquist AnderssonFoto: 

- De är ju levande varelser, och det vore synd om de aldrig fick gå ut, säger "husse" Jan-Erik Hyckenberg. Han är en av tusentals hobbyhönsägare i landet som nu har fått rådet att om möjligt hålla hönsen inne och utfodra dem på skyddade platser, som det heter i Jordbruksverkets rekommendationer som kom igår.

Detta efter att två döda svanar med fågelinfluensaviruset H5N1 har hittats på den tyska ön Rügen i Östersjön bara tio mil från Sverige.

Redan i höstas utfärdades den här typen av restriktioner, som dock togs bort i början av december.

Hur länge de nya reglerna ska gälla är ännu oklart.

- Personligen tror jag nog att det egentligen är farligare med vanliga fågelbord dit vilda fåglar söker sig om man nu ska oroa sig för smitta.

Under alla år jag haft höns har jag aldrig sett någon främmande fågel komma i närheten av dem, säger Jan-Erik Hyckenberg.

Tuppen Otto IV, hönan Birgitta och deras sju kompisar knaprar glatt i sig några riskorn men går snabbt in igen i ladan där de bor när katten Jansson närmar sig. Den här årstiden föredrar fjäder-

fän att stanna inomhus, men desto ljusare det blir, ju mer kommer de att vilja vara ute.

- Jag vet inte riktigt hur jag ska göra, men jag kommer inte att bygga något tak där de ska utfordras eller så.

Och så länge det inte finns något totalförbud mot att låta dem gå ute, får det nog vara som det är.

Jan-Erik Hyckenberg har inga planer på att göra sig av med hönsen trots alla larmrapporter om virus.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.