Annons

Tvillingar satsar på att utveckla Sörgården

I mer än 30 år har Sörgårdens behandlingshem arbetat med psykisk rehabilitering. I dag är det tvillingarna Lina Fransson och Ida Löfström som driver företaget som nu även gett sig in på nya områden.
Mönsterås • Publicerad 6 mars 2012
Ida Löfström, Lina Fransson och verksamhetschefen Cecilia Kindahl ser fram emot att de nyrenoverade lokalerna ska kunna tas i bruk i maj. Det har varit mycket ombyggnationer de senaste åren. Foto: Åsa Borefur
Ida Löfström, Lina Fransson och verksamhetschefen Cecilia Kindahl ser fram emot att de nyrenoverade lokalerna ska kunna tas i bruk i maj. Det har varit mycket ombyggnationer de senaste åren. Foto: Åsa BorefurFoto: Åsa Borefur

Det är måndag morgon och Centerpartisterna Birgitta Pettersson och Emma Magnusson är på plats med en prinsesstårta utanför Sörgårdens huvudbyggnad som just nu är under omfattande renovering.

De är där för att uppmärksamma de båda 32-åriga kvinnorna som utgör ledningen för Sörgårdens behandlingshem, eller Casator Care som moderbolaget heter.

Annons

På Sörgården jobbar i dag ett 20-tal fast anställda och dessutom 10–15 timvikarier. Det finns bland annat socionom, psykiatrisjuksköterska, undersköterskor, distriktssköterska och kokerskor.

Lina Fransson är vd och Ida Löfström är marknads- och kvalitetsansvarig.

När ombyggnationen är klar finns det plats för 31 boende, de flesta kommer från närkommunerna.

– Det här är deras hem, vi hjälper dem i vardagen. Målet är att de ska kunna slussas ut i samhället, men det är tyvärr få som kan det, säger Lina Fransson och Ida Löfström.

Det finns personer som har bott på Sörgården i 20 år.

– Det har skett en generationsväxling. Det är allt yngre som kommer hit, ofta med andra behov. Det är spännande att möta de nya diagnoserna och behoven. Det är viktigt att se till varje individ och hitta individuella lösningar.

Moderbolaget driver även Villa Lindö behandlingshem för mammor med barn samt Villa Lindö Utredning och tjänster som bland annat arbetar med akutplaceringar.

Men det är inte bara psykiatrisk vård som företaget arbetar med.

Nyligen godkändes man av socialnämnden som första privata alternativ när det gäller både omvårdnad och service inom hemtjänsten i Ålem och Timmernabben.

Sedan den nya ledningen tog över Sörgården 2008 har det varit mycket ombyggnationer.

Annons

Först gjordes en ombyggnad för tre miljoner för att motsvara de krav som dåvarande tillsynsmyndigheten, länsstyrelsen, ställde.

När sedan Socialstyrel- sen tog över tillsynen blev det andra krav och nu tvingas man bygga om igen för att uppfylla ­ dessa.?

Att arbeta ihop som tvillingsystrar fungerar alldeles utmärkt. Jobbet är inte det enda de har följt varandra i. De har också fött barn samtidigt. När de yngsta föddes i december skiljde det bara två dagar emellan.

På en kvinnlig företagare går det tre manliga i Sverige. För att uppmärksamma kvinnligt företagande delar Centerpartiet ut tårtpriset varje år till kvinnliga företagare som man anser är drivande och förebilder för andra kvinnor.

I år var det sju nominerade till priset.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons