GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vindkraftens pris – här är alla delar i Barometern-OT:s nya granskning

Nu börjar Barometern-OT publicera en granskning av vindkraftens utveckling i Mönsterås kommun. De tio senaste åren har tiotals nya verk rests upp i kommunen och de blir högre och högre. Det handlar om investeringar på miljarder kronor och snurror som kan bli upp till 270 meter höga.
Barometern-OT granskar • Publicerad 27 juni 2022 • Uppdaterad 31 augusti 2022
Karin Lagerström är Barometern-OT:s reporter bakom granskningen. I tv-inslaget nedan berättar hon bakgrunden till det grepp vi tar kommande veckor.
Karin Lagerström är Barometern-OT:s reporter bakom granskningen. I tv-inslaget nedan berättar hon bakgrunden till det grepp vi tar kommande veckor.

Vinnarna i första hand är energibolagen och markägarna, däribland kommunalrådet Anders Johansson (C) som äger skogsfastigheter och ska årligen tjäna hundratusentals kronor på att arrendera mark till SR Energy. Förlorarna är bland annat många grannar till de befintliga och planerade parkerna dels eftersom deras fastigheter riskerar att minska i värde, dels för att skogens tystnad som de älskar ersätts med rotorbladens buller.

TV: Vår reporter Karin Lagerström berättar om granskningen:

DEL 1: ”Det är inte samma lugn som tidigare, det är alltid något som låter”

Ett vindkraftverk hamnade helt oväntat 850 meter från gården Bätteropp. Då förändrades livet för hästägarna Anna-Lena Eriksson och Fanny Ritzman Landerman.

DEL 2: Kommunalrådets intressen motor i vindkraftens expansion

I Mönsterås finns mest vindkraft i hela södra Sverige. Kommunalrådet Anders Johansson (C) har varit drivande i utvecklingen som förvandlat stora naturområden till industrianläggningar. Oppositionsrådet Robert Rapakko (S) ifrågasätter kommunalrådets båda roller som politiker och företagare med intressen i vindkraft.

DEL 3: ”Begår man brott så straffas man, men att förstöra närboendes livsmiljö verkar vara helt legalt”

Ramshultsborna älskar sin by för tystnaden. Nu kan 270 meter höga vindkraftverk sättas upp där – om de byggs blir de högst i Sverige. Byborna protesterar och har startat en namninsamling.

DEL 4: ”En del dagar orkar jag inte och vill bara ge upp”

Hästägaren Anna-Lena Erikssons blev förvånad när vindkraftverket hamnade bara 850 meter från hennes gård. Ett så kallat boxtillstånd gav SR Energy stor frihet att placera vindkraftverken i skogen. Barometern-OT:s granskning visar att fler fastighetsägare i Småland riskerar att drabbas på samma sätt.

DEL 5: Kommunalrådet Anders Johansson (C): ”Jag ser ingen intressekonflikt”

Vid samma tid som kommunalrådet Anders Johansson (C), i egenskap av markägare, skrev på arrendeavtalet med SR Energy kommunicerade en partikamrat med bolaget om vindkraftverkens placering.

Fakta

Barometern-OT:s granskning av vindkraften

✓ Barometern-OT har granskat vindkraften i Mönsterås kommun.

✓ Vi har läst samrådshandlingar, ansökningar och beslut samt gått igenom mer än hundra protokoll.

✓ Experter på myndigheter och ett stort antal personer som berörs av vindkraftverken har intervjuats.

✓ Vi har tagit del av synpunkter och klagomål som skickats till kommunen. Vi har varit i kontakt med personer som är kritiska till att det har byggts så mycket vindkraft i just Mönsterås.

✓ Flera medborgare har upplevt det som problematiskt att kommunalrådet Anders Johansson (C) som markägare också har intressen i vindkraften.

MISSA INTE: Mer intressant läsning om vindkraftens baksidor:

Karin LagerströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.