GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Strömmen tillbaka i Mönsterås kommun – Eon har hittat felet

Efter klockan 13 blev flera tusen av Eons och Ålem energis kunder i Mönsterås kommun utan ström. Hela kommunen var nedsläckt. Kunderna fick några timmar senare tillbaka strömmen. Hälsocentralen i Mönsterås kunde inte bedriva någon vårdverksamhet under avbrottet. Kommunledningen samlades för att göra upp en plan för om avbrottet blev långvarigt.
Mönsterås kommun • Publicerad 22 november 2022 • Uppdaterad 22 november 2022
Ett mörklagt Coop i Mönsterås.
Ett mörklagt Coop i Mönsterås.Foto: Mats Granström

Region Kalmar län meddelade under eftermiddagen att hälsocentralen i Mönsterås och Blomstermåla och tandvårdskliniken i Mönsterås har drabbats av strömavbrottet och inte kan bedriva någon vårdverksamhet. Vid akuta livshotande tillstånd hänvisades medborgarna att ringa 112, och vid sjukvårdsrådgivning till 1177.

Fler bilder:

bild 1/2
Ett mörklagt Coop i Mönsterås.
Trafikljusen på E22 i Mönsterås är ur funktion sedan strömmen brutits.
Ett mörklagt Coop i Mönsterås.
Trafikljusen på E22 i Mönsterås är ur funktion sedan strömmen brutits.

Sedan tidigare har tusentals andra kunder i länet drabbade av strömavbrott. I bland annat Oskarshamns kommun har man tagit in helikopter och bandvagnar.

Flera föräldrar fick hämta sina barn tidigare än planerat på förskolan på grund av strömavbrottet i Mönsterås kommun.

Kommunledningen satt under eftermiddagen i möte för att planera för om strömavbrottet håller i sig länge. Representanter från vård, skola, räddningstjänst, tekniska, kommunikation och IT samlades.

När Barometern-OT når kommunchefen Fredrik Johansson har strömmen kommit tillbaka.

– Vi har gjort en plan för om strömavbrottet skulle bli långvarigt, hur vi gör med äldreomsorg, hur det ser ut med värmestugor, vatten, reservkraft och så vidare, sade han.

– Vi skulle haft en avstämning vid klockan 18 men det är avblåst nu när strömmen är tillbaka.

Fredrik Johansson meddelar även att kommunen kommer att göra en utvärdering av händelsen och se vad man kan bli bättre på framöver och om det är något som saknas.

Var ni förberedda?

– Ja, jag tycker att det har funkat väldigt bra. Det gick snabbt att få ihop en grupp. Men allting kan göras bättre givetvis.

16:40 fick Ålem energis 3 300 kunder i Timmernabben, Ålem och Blomstermåla tillbaka Strömmen.

Runt 17-tiden hade samtliga i Mönsterås kommun fått tillbaka strömmen.

– Vi kopplar successivt tillbaka kunderna för att inte överbelasta nätet. Vi har funnit orsaken. Efter att ha granskat problemet djupare ser vi att det har varit fel i våra transformatorstationer som matar el på linjen, säger Björn Persson på Eons pressjour.

Så här såg Eons avbrottskarta ut strax före klockan 14. Men även Ålem energi meddelade att södra delen av kommunen också berörs.
Så här såg Eons avbrottskarta ut strax före klockan 14. Men även Ålem energi meddelade att södra delen av kommunen också berörs.Foto: Eon

Läs mer:

Åsa BorefurSkicka e-post
Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.