Telefonproblem kan snart vara lösta

Efter en rad klagomål på mobiltäckning och problem med datatrafik har kommunen haft möte med Telia Sonera. Nu verkar en ljusning vara i sikte.
Mönsterås • Publicerad 28 oktober 2011

Under det senaste året har både företagare och privatpersoner hört av sig till kommunen för att klaga på dålig mobiltäckning och svårigheter med datatrafik. Bland annat har man stora problem i Pataholmstrakten, där flera hundra personer skrivit på protestlistor. Även på andra håll, som på Oknö och i Gelebo fungerar datorer och mobiler dåligt vilket bland annat retar företagare som ibland varit helt avskurna från omvärlden när mail och internet inte fungerat. Tillgången till internet och mobiltelefoni har till och med försämrats på senare tid på grund av ökad datatrafik.

Men nu har kommunen påbörjat en dialog med Telia Sonera. 2012 skall kommunen få tillgång till teknik med så kallad 4G, vilket kan ge bättre kapacitet, berättar kommunalrådet Roland Åkesson (C).

- Vi har framfört klagomålen och nu väntar diskussioner mellan vår IT-chef och Telia. Vi ska även ordna träffar med Telia och företagare, säger han.

Händer inget kan kommunen ta till en annan åtgärd, nämligen att vända sig till Post- och Telestyrelsen för att klaga.

- Mne vi börjar med Telia, det fungerade ju för Borgholms kommun som har fått bättre tillgång till mobiltelefoni och nätet efter sådana diskussioner, säger Åkesson.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.