Svårt läge för folktandvården

Finns det något Mönsterås kommun kan göra för att Folktandvårdens mottagning i Blomstermåla ska få vara kvar?.
Mönsterås • Publicerad 9 mars 2006

Den frågan ställde politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott när länets tandvårdschef Anders Nylander besökte deras möte på tisdagen.

Anders Nylander informerade om läget för folktandvården i kommunen, och konstaterade att det finns alldeles för få patienter för att mottagningen i Blomstermåla ska vara kvar

i framtiden.

Kan mista mottagningen Hyreskontraktet för mottagningen går ut 2009, och just nu ser det ut som om Blomstermålaborna kommer att mista mottagningen i samband med detta.

- Vi har bett tandvårdschefen fundera på om det finns något vi från kommunens sida kan göra, och han ska återkomma om saken, säger kommunalrådet Roland Åkesson(c).

Redan förra året slogs klinikerna i Mönsterås och Blomstermåla ihop och viss personal arbetar på båda mottagningarna. I Mönsterås finns nio behandlingsrum varav bara fyra används i dag.

Tappat patienter Just nu pågår förhandlingar mellan kommun och folktandvård om en ombyggnation av mottagningen i Mönsterås. Man planerar att bygga totalt sex behandlingsrum och minska mottagningens yta med en femtedel. Det skulle enligt folktandvårdens egna beräkningar räcka för patienter både från Mönsterås och Blomstermåla. Folktandvården har tappat många patienter till den privata vården, bland annat på grund av brist på egna tandläkare. I år beräknar man att ha cirka 2 400 patienter i Blomstermåla och drygt 3 000

i Mönsterås.

- Vi är bekymrade, speciellt eftersom skolbarnen i Blomstermåla behöver den service en mottagning innebär. Kliniken är modern och hyran rimlig och det vore inte bra om den stängdes. Nu väntar vi på ett svar från tandvårdschefen, säger Roland Åkesson.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.