Strejken rycker allt närmare

Ostädade toaletter, elever med matpaket och politiker som låser upp skolor. Vi har sett det från olika delar av landet. På måndag kan det bli verklighet i Mönsterås kommun
Mönsterås • Publicerad 22 maj 2003

Om ingen lösning nås i konflikten träder Kommunals varsel i kraft och då går ett stort antal kommunanställda ut i strejk.

Dagbarnvårdare, barnskötare och renhållningsarbetare är några av de grupper som berörs.

Detta får bland annat till följd att många föräldrar blir utan barnomsorg. Och där förskolor och skolor hålls öppna serveras ingen mat utan föräldrarna får förbereda sig på att skicka med barnen matpaket.

Stormöte i aulan

Kommunal i Mönsterås kallade i tisdags kväll sina medlemmar till ett stormöte i Parkskolans aula där strejkvarslet stod i fokus.

- Vi har nog aldrig haft ett mer välbesökt möte. Aulan var nästan fullsatt, vilket innebar att mer än 400 medlemmar mötte upp, konstateterade Kommunals konfliktansvarige i Mönsterås, Ingemar Adolfsson. Han var också nöjd med mötet som gav upphov till många frågor.

Stridsviljan är god

- I en sådan här situation dyker det självklart upp frågor. Många hade också en del synpunkter på vissa saker i konflikten, men på det hela taget är stridsviljan mycket god bland medlemmarna, säger han.

Kommunal kommer nu att upprätta strejkvaktsscheman på de berörda arbetsplatserna. Även vid Mörkeskogs avfallsanläggning kommer det att finns folk på plats vid grindarna.

- I den förra strejkomgången fungerade hämtningen av hushållssopor som vanligt. Nu blir det inte så den här gången och då ökar risken för att sopor kan komma att dumpas utanför Mörkeskog. Men vi kommer att finnas där hela dagarna, kanske även på nätterna, säger han.

Kommunal förbereder sig också för vad Mönsterås kommuns politiker komma att vidta för åtgärder. Precis som i många andra kommuner lär det säkert dyka upp politiker som ska låsa upp skolor och utföra andra arbetsuppgifter som utförs av kommunanställda som är uttagna i strejk.

Från Kommunals sidan tänker man följa politikernas agerande mycket noga.

"Vi har sett hur det går till"

- Vi har sett hur det har gått till på andra håll och det finns anledning att tro att vi får uppleva samma sak i vår kommun. Därför ska vi dokumentera allt som upptäcks och som kan betraktas som strejkbryteri, säger Ingemar Adolfsson.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.