unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Skolstängning förlängs på grund av kraftig ökning av covidfall

Antalet covidfall med koppling till Ljungnässkolan i Mönsterås har fortsatt att öka rejält och nu förlängs skolstängningen. Enligt uppgift var det 23 barn och 19 personal som hade bekräftats smittade hittills på torsdagsförmiddagen, som man känner till. Ännu fler väntar på provsvar. Smittan finns i nästan alla årskurser.
Ljungnässkolan i Mönsterås förblir stängd till och med onsdag, men det kan bli ytterligare förlängning.
Ljungnässkolan i Mönsterås förblir stängd till och med onsdag, men det kan bli ytterligare förlängning.
Foto: Åsa Borefur

Ljungnässkolan och fritidshemmet där stängdes strax före sportlovet på grund av smittspridning, och då hade tolv fall av covid-19 bekräftats. Meningen var att man skulle öppna skolan och fritidshemmet igen på måndag men eftersom antalet bekräftade fall har ökat har man nu tagit beslut om att förlänga stängningen till och med onsdag den 3 mars. På tisdag görs en ny bedömning om skolan kan öppna igen, men det kan bli en förlängning av stängningen beroende på hur situationen utvecklar sig.

Fritidshemmet kommer att vara öppet endast för de barn vars vårdnadshavare arbetar inom samhällsviktig verksamhet och inte har möjlighet att vara hemma. Skolskjutsarna till och från skolan är inställda.

quote
Vi har en löpande dialog med Region Kalmar läns smittskyddsenhet och följer utvecklingen noga

Tittar man på Region Kalmar läns statistik över antalet smittade ser man att Mönsterås kommun står för en stor ökning senaste tiden. Kommunen stod för den största ökningen i länet det senaste dygnet med 23 nya fall, bara Västervik hade fler.

Smittskyddsenheten ser en fortsatt ökning av fall med koppling till Ljungnässkolan. Frånvaron i personalgruppen är fortsatt hög och flera är också hemma och inväntar provsvar.

Flera oroliga föräldrar har hört av sig till tidningen efter att det framkommit att det skett en kraftig ökning.

– Det finns bekräftade fall i nästan alla årskurser, uppger rektorn Hanna Borrie-Svensson.

Om alla bekräftade fall bland eleverna har rapporterats till henne av vårdnadshavarna är oklart, men det är de fall hon vet om.

Enligt uppgift ska provtagningskiten i Mönsterås tillfälligt ha tagit slut under onsdagen då det var många som skulle provta sig, och en del ska därför ha fått åka till andra platser för provtagning.

– Vi har en löpande dialog med Region Kalmar läns smittskyddsenhet och följer utvecklingen noga. Om de ser ett behov av att vidta ytterligare åtgärder på Ljungnässkolan så kommer vi naturligtvis att genomföra dessa innan skolan öppnar igen, säger Magnus Sjöstedt, skolchef.

Under torsdagen fanns inga inrapporterade uppgifter om smitta på förskolor. Förutom de 23 eleverna och 19 personal på Ljungnässkolan, har det under veckan sju och åtta rapporterats tre smittad personal och en elev på Krungårdsskolan, två personal och fyra elever på Parkskolan, en personal på gymnasiet och en personal på Alsteråskolan.

Läs mer