Skola passiv när pojke kränktes

En skola i Mönsterås får nu skarp kritik från Skolinspektionens barn- och elevombud, efter att en pojke utsatts för kränkande behandling.
Mönsterås • Publicerad 21 oktober 2011

I beslutet framgår bland annat att barn- och elevombudet anser att skolan varken utrett, vidtagit åtgärder mot eller följt upp situationen kring eleven som under en längre tid har utsatts för både fysiska och psykiska kränkningar. Bara under februari och mars i år var eleven inblandad i minst fem konflikter.

Bland annat handlar det om att pojken fått huvudet nedtryckt i en soppskål av en annan elev och att han blivit slagen av andra elever. Pojken har under hela sin skoltid upplevt sig bli kränkt av både elever och lärare på skolan, som även flera gånger tidigare har anmälts för kränkningar av andra elever. I familjens anmälan hävdas också att även personal fryst ut och kränkt pojken, men det kan inte barn- och elevombudet styrka.

Skolan borde ha gjort mera för att komma tillrätta med situationen och skulle ha insett att man inte kan utreda varje kränkning för sig, utan förstått att det hela var en del i ett mönster, menar man i kritiken mot skolan. Personalen är skyldig att vara uppmärksam på den jargong och det beteendemönster som råder och se till att miljön på skolan inte inbjuder till missförhållanden, skriver man i beslutet. Mönsterås kommun har till viss del brustit i sina skyldigheter enligt skollagen och får därför en anmärkning.

Däremot finns det enligt Barn- och elevombudet inga förutsättningar att begära skadestånd till eleven och hans familj. Men i beslutet framgår även att kommunen måste se till att en rad åtgärder görs senast den 5 december för att motverka fler kränkningar. Det innebär bland annat att man snabbt måste utreda omständigheterna kring kränkningarna, göra något för att motverka att kränkningarna fortsätter och se över rutinerna kring hur man utreder kränkande behandling.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.