Skenande priser på fjärrvärme

Priset på fjärrvärme skenar i Mönsterås. Det kommunala bostadsbolaget Mönsterås Bostäders kostnader har på kort tid ökat med sju procent. Nu försöker också bostadsbolaget omförhandla avtalet om värmeleveranser med Eon.
Mönsterås • Publicerad 11 november 2010

– Prisutvecklingen är mycket bekymmersam. Vi ser också att Mönsterås har mycket högre kostnader för fjärrvärme än vad man har på många andra håll i länet, säger bolagets vd Klas Palmqvist som nyligen träffade kommunstyrelsen. En stor del av mötet kom att handla om bolagets kostnader för uppvärmning som uppgår till cirka 11 miljoner kronor om året.

– Vi är inte motståndare till fjärrvärme. Den satsning som gjorts har betytt väldigt mycket för miljön och Mönsterås är ett föredöme. Men priset är för högt, säger han.

Mönsterås Bostäder har jämfört Eons priser i Mönsterås med flera andra fjärrvärmeleverantörer runt om i Kalmar län. Jämförelsen visar på mycket stora prisskillnader. Bolaget hänvisar bland annat till en anläggning på Parkgatan i Mönsterås där priset uppgår till 700 kronor per megawattimme. Om Kalmar Energi hade levererat värme till samma fastighet hade priset varit 577 kronor.

Även Vimmerby, Nybro, Borgholm och Emmaboda hade legat betydligt lägre i pris. Ännu större är skillnaden vid jämförelse med en anläggning i Blomstermåla. Där uppgår priset till 945 kronor per megawattimme. Det kan jämföras med 653 kronor för Kalmar Energi.

Med jämförelsetalen som argument har också bolaget inlett diskussioner med Eon Fjärrvärme för att om möjligt få ned kostnaderna.

– Vi har träffats flera gånger men diskussionerna har tyvärr inte lett till några resultat, säger Klas Palmqvist som konstaterar att det avtal Mönsterås Bostäder har med Eon om fjärrvärmeleveranser sträcker sig fram till 2017.

– Eon är ensam leverantör av fjärrvärme och monopolsituationen gör det besvärligt, men vi ger inte upp och kommer fortsätta diskussionerna med Eon, säger han.

Nästa vecka inleder Mönsterås Bostäder förhandlingarna med hyresgästföreningen om nästa års hyror. Prisutvecklingen på fjärrvärme bidrar till att bostadsbolaget väntas begära en höjning av hyrorna.

– Vi vill inte föregripa förhandlingarna, men prisökningen finns med i underlaget. Samtidigt ska man också ha i åtanke att vi totalt sett är duktiga på att hålla nere de totala kostnaderna eftersom vi sparar mycket energi, säger Klas Palmqvist.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.