Annons

Satsning ska vända utanförskap till innanförskap för unga

Satsningen Tagga Ohm Framtiden ska motverka den stora psykiska ohälsan med fokus på åldersgruppen 16-29 år. Utanförskap ska vändas till innanförskap.
Mönsterås/Oskarshamn/Högsby • Publicerad 4 november 2022
Ann-Louise Håkansson, Michael Fransson, Susanne Friberg, Alma Tuzlo och Mateo Saranovic kommer jobba med projeketet Tagga OHM Framtiden.
Ann-Louise Håkansson, Michael Fransson, Susanne Friberg, Alma Tuzlo och Mateo Saranovic kommer jobba med projeketet Tagga OHM Framtiden.Foto: Adam Wigren

Det nya projektet Tagga Ohm Framtiden i kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Högsby ska få unga att gå från utanförskap till innanförskap.

Syftet med projektet, som vänder sig till personer i åldern 16-29 år, är att så tidigt som möjligt fånga upp ungdomar som riskerar att inte lyckas. Genom en samverkan mellan grundskolor, gymnasieskolor, studie och yrkesvägledare, elevhälsan, kommunerna, Samordningsförbundet i Kalmar län, Region Kalmar län, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan individerna lättare nås.

Annons

Tagga Ohm ingår i Vägknuten som finansieras av Samordningsförbundet i Kalmar län. Sedan 2011 har Vägknuten varit ett projekt där arbetssökande och sjukskrivna fått råd och stöttning.

Även personer som jobbar med kommunalt aktivitetsansvar (KAA) i de tre kommunerna ingår i satsningen. Kommunerna är skyldiga att fånga upp ungdomar som hoppat av gymnasiet och erbjuda praktikplats eller någon annan aktivitet.

Mötena med ungdomarna sker på deras villkor.

– Vi ska möta individen där den känner sig trygg. Det kan vara hemma, på stan, på biblioteket. Vårt fokus är att individen ska komma tillbaka in i samhället, säger Mateo Saranovic.

– Vi hoppas på samverkan mellan olika aktörer som jobbar med individerna. Vi vet att tiden har stor betydelse. Ju tidigare de får kontakt med oss desto större är chansen att vi förhindrar utanförskap och dålig hälsa, säger Alma Tuzlo.

Pandemin har ökat den psykiska ohälsan tror Mateo Saranovic, Michael Fransson, Alma Tuzlo, Susanne Friberg och Ann-Louise Håkansson som samtliga jobbar med projekt. De möter många unga som har låg framtidstro. Sociala medier bidrar också till ökad psykisk ohälsa tror de.

– När jag har träffar ungdomarna säger de att Alma det är inte på samma sätt som när du växte upp. Förr var det så att mobbningen tog slut när man lämnade skolan. I dag följer det med hem i mobil. Det är något som leder till att psykisk ohälsa ökar, säger Alma Tuzlo.

Målet med projektet är att unga ska få lust på livet, skapa motivation till att komma i studier eller egenförsörjning och ge föräldrar stöd och vägledning.

”Vi vet att tiden har stor betydelse. Ju tidigare de får kontakt med oss desto större är chansen att vi förhindrar utanförskap och dålig hälsa.”
Alma Tuzlo.
Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons