Sågverk byter namn

Bergs Sågverk byter namn och Åke Bergh slutar som vd.
Mönsterås • Publicerad 30 december 2005

Mycket kommer att hända på Hultsfreds kommuns näst största företag 2006. Men det är inte riktigt så dramatiskt som det låter.

- Visserligen slutar jag som vd men istället blir jag koncernchef, säger Åke Bergh.

Att lämna över vd-titeln till Mörlundabon Birger Johansson är inget som oroar.

- Det känns bra och jag litar på Birger, säger Åke Bergh.

Förvirring på börsen En annan förändring är att AB C F Berg & Co ska byta namn till Bergs Timber AB. CF står för Carl Fabian, Åke Berghs farfar som grundade sågverket 1919.

- Namnbytet görs för att skapa tydlighet. Nu kallas vi för flera olika namn och på börslistorna hamnar vi ibland under bokstaven B och ibland C. Det är förvirrande, säger Åke Bergh.

I samma veva ska det bli tre olika bolag: Bergs Timber, som blir samlingsnamnet på Bergs och Olab, Bergs Skog och Orrefors Sågverks AB.

Eventuell emission 1999 förvärvades Olab och 2005 köptes Orrefors Sågverk. Åke Bergh bekräftar att Bergs planerar nya förvärv.

- Vi satsar på en eventuell aktieemission för att få fram pengar till nya förvärv.

Mycket har hänt sedan Carl Fabian Berg startade ambulerande sågverk med tändkulemotor. 1942 sålde sonen Alf sin Påskallaviksbutik och tog över sågen. 1951 ödelades nästan allt vid en storbrand och 1962 inleddes tvåskift. 1984 noterades Bergs på börsens OTC-lista och 1986 tog Åke Bergh över som vd och nu blir han koncernchef.

Marcus Oscarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.