Efter salmonellautbrottet på Cedergrens – så många har smittats

48 personer har smittas av salmonella efter att ha ätit ägg från värphöns på CA Cedergren enligt Folkhälsomyndigheten. Troligtvis har fler blivit smittade.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mönsterås • Publicerad 26 januari 2023 • Uppdaterad 29 januari 2023
48 personer har konstaterats smittade av salmonella efter att ha ätit ägg från Sveriges största äggproducent CA Cedergren utanför Fliseryd.
48 personer har konstaterats smittade av salmonella efter att ha ätit ägg från Sveriges största äggproducent CA Cedergren utanför Fliseryd.Foto: Mostphotos

I veckan har Folkhälsomyndigheten blivit färdiga med analyser för att jämföra arvsmassan mellan salmonellafynd som gjorts i produktionsmiljön i ett hönsstall på CA Cedergren med arvsmassan hos isolat från människor.

Provsvaren visar att 48 fall från 13 olika regioner i Sverige av salmonella enteritidis har uppkommit efter att personer ätit ägg från CA Cedergren.

TV: Så undviker du att smittas av salmonella

– Stammen av salmonella från producenten visade sig vara identisk med isolat från 48 personer som har insjuknat mellan 7 december 2022 och 13 januari 2023. Troligtvis kan fler sjukdomsfall tillkomma då det återstår att typa salmonella från redan rapporterade salmonellasmittade som uppger att de har ätit maträtter med råa ägg från de återkallade partierna, säger Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Enligt uppgifter till Barometern-OT finns det personer som behövt sjukhusvård. Det är något även Rikard Dryselius kan bekräfta, men hur många fall det handlar om kan han inte svara på.

– Vi samlar inte in sån information komplett. Det finns rapporter om inläggningar. Men det är ingenting vi för systematisk bok om.

När det sker ett salmonellautbrott är det många fall som uppkommer i början och sedan brukar det klinga av. Under vecka två och tre var det en förhöjning av antalet inrapporterade fall enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Det har var en ökning med tre till fyra gånger så många fall som vanligt. Nu tror Rikard Dryselius att man har nått toppen.

Hur många fler fall kan det handla om som kan kopplas till CA Cedergren?

– Det kan handla om ett 20-tal fall som kan tillkomma, men det är jättesvårt att säga.

Varianten salmonella enteritidis är inte ovanlig i Sverige och tillhör toppskiktet av vanligt förekommande salmonella varianter.

Rikard Dryselius uppger att utbrottet hos Sveriges största äggproducent är ganska omfattande i jämförelse med andra fall genom åren, men heller inte det mest omfattande.

– Det är ganska många sjukdomsfall. Under hösten hade vi ett utbrott med fler fall. Utbrotten kommer slumpmässigt, säger han.

Folkhälsomyndigheten uppmanar allmänheten till att hålla koll på vilka ägg man har hemma.

”Även om inga förorenade ägg ska finnas kvar i butik eller på restaurang finns möjligheten att man har ägg kvar hemma från de återkallade partierna. Via Livsmedelsverkets hemsida går det att få veta mer om vilka partier det rör sig om och vad man bör göra med dessa ägg”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Enligt Livsmedelsverket dör salmonellabakterier vid upphettning över 70 grader.

LÄS MER:

Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.