Pojkar fick fly från våldsam båtbrand

Ted Synnermark och hans kompis Calle Jansson hade precis satt sig i båten. När Ted drog till i startsnöret exploderade båtmotorn.
Mönsterås • Publicerad 12 maj 2003

- Kåpan flög i väg och det började brinna med en gång, och branden spred sig sedan i båten, säger Ted Synnermark som fick vara med om en mycket otäck upplevelse på lördagseftermiddagen.

Tillsammans med Calle Jansson, Joakim, Alexander och Kristoffer Brissman skulle han åka ut på en utflykt i Mönsteråsviken. Bröderna Brissman hade satt sig i sin båt som låg förtöjd i hamnen bredvid Teds båt.

Men i stället för en skön sjöutflykt fick de fem pojkarna vara med om en våldsam brand.

När motorn exploderat hoppade Ted Synnermark och Calle Jansson snabbt över i bröderna Brissmans båt. Tillsammans lyckades de sedan putta ut Teds båt från kajkanten. Båten drev sedan brinnande ut i Mönsteråsviken.

Räddningstjänsten larmades och brandmännen kunde snabbt släcka branden från en annan båt.

- Det var otäckt och vi var hela tiden rädda för att bensindunken skulle explodera, men som tur var gjorde den inte det, säger Ted Synnermark.

Efteråt kunde pojkarna och deras anhöriga dra en suck av lättnad över att ingen kommit till skada. Räddningschef Bo Klette berömde också pojkarna för deras agerande.

- Pojkarna gjorde precis som man ska göra i en sådan här situation. De satte sig själva i säkerhet och de lyckades också putta ut båten från hamnkajen. Det gjorde att elden inte hann sprida sig till övriga båtar. Ingen hann heller ta skada av den giftiga röken från den brinnande plastbåten, säger han.

Branden orsakades troligen av ett läckage i bensinslangen.

- Man kan inte påstå att sådant här händer ofta, men det är inte heller direkt ovanligt att båtmotorer fattar eld, säger Bo Klette.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.