Omfattande covidutbrott har fortsatt att växa på låg- och mellanstadieskola

Covidutbrottet bland barn och personal på Ljungnässkolan har fortsatt att växa i omfattning och skolan förblir stängd hela veckan.
”Det finns ingen annan skola i Sverige som har haft så mycket smitta”, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jacqueline Doohan (C).
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mönsterås • Publicerad 2 mars 2021
Ljungnässkolans skolgård förblir öde ett tag till. Skolan och fritidshemmet hålls stängt resten av veckan.
Ljungnässkolans skolgård förblir öde ett tag till. Skolan och fritidshemmet hålls stängt resten av veckan.Foto: Åsa Borefur

De senaste två veckorna har hittills 31 barn och 23 personal bekräftats smittade av covid-19. Skolan har 350 elever och 55 personal.

– Det är de nivåerna som är kända för oss. Sedan kan det finnas ett mörkertal bland eleverna om vårdnadshavarna inte har meddelat oss om smitta. Vi uppmanar alla att om man har barn inom förskola eller skola så ska man meddela oss vid smitta så att vi får kännedom om det. Våra åtgärder som vi vidtar bygger ju på den statistik över fall som vi har, säger skolchefen Magnus Sjöstedt.

Det kommer dagligen in nya rapporter om bekräftade covidfall från olika skolenheter i kommunen, men det är Ljungnässkolan som utmärker sig särskilt med ett stort antal fall. Magnus Sjöstedt uppger att det ännu inte finns några bekräftade uppgifter om att det kan röra sig om den brittiska virusvarianten men att han misstänker att det är så på grund av den snabba smittspridningen bland barnen.

I förra veckan tog man beslut om att låta skolan och fritidshemmet vara stängda till och med den 3 mars. Under tisdagseftermiddagen togs ett nytt beslut om att skolan och fritids fortsätter att vara stängda hela veckan och att de öppnar på måndag. Då har skolan varit stängd i 17 dagar. Inkubationstiden, alltså perioden från smittotillfället till dess att en person får symptom, är oftast mellan två och 14 dagar.

Skolchefen Magnus Sjöstedt säger att man har brutit alla smittkedjor i skolmiljön på Ljungnässkolan då skolan totalt hålls stängd i 17 dagar.
Skolchefen Magnus Sjöstedt säger att man har brutit alla smittkedjor i skolmiljön på Ljungnässkolan då skolan totalt hålls stängd i 17 dagar.Foto: Åsa Borefur

– Därmed har vi brutit alla smittkedjor i skolmiljön, säger Magnus Sjöstedt.

Barn- och utbildningsnämnden har extrainsatta möten med anledning av situationen.

– Det finns ingen annan skola i Sverige som har haft så mycket smitta. Nämnden får kontinuerlig information hela tiden och vi tar detta på största allvar, säger ordförande Jacqueline Doohan (C).

– Vi har positiva fall i alla åldrar egentligen och vi har personal på sjukhus, men tack och lov verkar man vara på bättringsvägen, säger hon.

Både Jacqueline Doohan och Magnus Sjöstedt vill understryka hur viktigt det är att alla tar ansvar och att man tänker på vad man gör på fritiden, och vilka man umgås med.

– Det är oerhört viktigt att barnen inte leker med varandra på fritiden så att vi kan bryta smittkedjan, säger Doohan.

– Våra förskolor och skolor är några av de få verksamheter i samhället där många fortfarande träffas, och i alla verksamheter ser vi löpande över befintliga rutiner och genomför åtgärder som ska minska risk för smittspridning. Varje person måste också ta ansvar för att följa myndigheternas rekommendationer och vi hoppas att alla vårdnadshavare har hjälpt sina barn att begränsa nära kontakter under tiden skolan har varit stängd, så att smittan inte riskerar att följa med tillbaka till skolan igen när den öppnar, säger Magnus Sjöstedt.

Att stänga en skola är en ingripande åtgärd och om det blir under en längre tid kan det bli frågan om lovskola, utökat läxstöd och liknande åtgärder för att hämta igen det som eleverna har missat.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.