Annons

Nästa års hyror är klara - höjs med 0,99 procent

För de flesta hyresgästerna hos Mönsterås Bostäder blir det en hyreshöjning på omkring 0,99 procent från och med årsskiftet.
Mönsterås kommun • Publicerad 5 november 2018
Ungefär 50 kronor mer i månaden blir det i hyra för bostadsbolagets hyresgäster, men det varierar beroende på i vilken lägenhet man bor.
Ungefär 50 kronor mer i månaden blir det i hyra för bostadsbolagets hyresgäster, men det varierar beroende på i vilken lägenhet man bor.Foto: Åsa Borefur

Det står klart sedan bostadsbolaget och Hyresgästföreningen förhandlat färdigt. Höjningen motsvarar 56 kronor i månaden för en trerumslägenhet på 73 kvadratmeter.

Sedan länge används ett inarbetat hyressättningssystem för att fördela hyreshöjningen inom lägenhetsbeståndet.

Annons

– Systemet tar bland annat hänsyn till lägenheternas läge och standard och justeras varje år för att återspegla boendevärdet i varje lägenhet. Lägenheternas olika boendevärden medför i sin tur att 2019 års hyresförändringar kommer att variera från lägenhet till lägenhet. Majoriteten kommer dock att hamna runt 0,99 procent i hyreshöjning, förklarar Armin Avdic, vd på Mönsterås Bostäder.

Storleken på hyreshöjningen påverkas också av den individuella mätningen för värme och vatten som finns i vissa delar av företagets bestånd. En lägre hyreshöjning än genomsnittet kan därför uppvägas av högre avgift för värme och vatten. Förändringen av avgifterna för värme och vatten följer kommunens och värmeproducenternas årliga korrigeringar av taxor och avgifter.

Höjningen omfattar inte det nybyggda bostadsområdet i hamnen. Enligt en tidigare överenskommelse mellan bolaget och Hyresgästföreningen höjs hyrorna där först 2020.

– Precis som åren innan har även årets överenskommelse präglats av en samsyn mellan Mönsterås Bostäder och Hyresgästföreningen gällande den samhällsekonomiska utvecklingen i allmänhet och Mönsterås bostäders ekonomi och utvecklingsbehov i synnerhet. Den gemensamma bilden har lett till en kort förhandlingsprocess där båda parter är nöjda med utfallet av överenskommelsen, uppger Armin Avdic.

Hyresgästföreningens Inge Hultberg är ordförande i förhandlingsdelegationen och är också nöjd:

– Vi har under flera år träffat överenskommelser med Mönsterås bostäder som inneburit låga hyreshöjningar och är väldigt nöjda med det. Nu har konjunkturen vänt men vi har trots det kunnat träffa en överenskommelse under en procent, vilket vi självklart är nöjda med, säger han.

Parterna har också kommit överens om att fortsätta arbetet med boinflytande tillsammans.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons