Miljöstipendium till Magnus Ellström

Årets miljöstipendiat i Mönsterås kommun blev Magnus Ellström från Killingeholm.
Han får stipendiet för sitt framgångsrika och omfattande miljöarbete.
Mönsterås • Publicerad 26 november 2003

Motiveringarna var många när miljönämnden redogjorde för sitt val vid tisdagens möte, som för ovanlighetens skull var öppet för allmänheten.

Magnus Ellström är en av eldsjälarna och även ordförande i Killingeholms samfällighet.

Han har under många år uppmärksammat och varit en lokal inspiratör i frågor som rör kustmiljön, både på land och i vatten. Han har visat på möjligheter att genom ideellt engagemang få till stånd förändringar och genomdriva projekt, i en tid då samhällets medel för insatser i naturmiljön har minskat.

Förmåga att entusiasmera

Nämnden lyfter fram stipendiatens förmåga att entusiasmera andra.

- Magnus Ellström är en riktig idéspruta och kan verkligen plantera idéer hos andra, säger Ann Petersson (c), nämndens ordförande.

Konkreta exempel på vad han har gjort för en bättre kustmiljö är att han har varit drivande bakom projektet Oknöström, som handlar om att förbättra vattengenomströmningen.

Motor i samfälligheten

Han har länge varit en motor i Killingeholms samfällighet som bland annat har restaurerat strandängar, arbetat med naturvård och skötsel av föreningens marker, vassröjning och underhåll av badplatser.

Han har också stått bakom tillkomsten av en ny farled i Oknöviken och Stugfjärdsviken, och i EU-projektet Baltcoast är han en idéspruta i referensgruppen.

- Vi behöver många Magnusar, var miljönämndsledamoten Pierre Danielssons (mp) kommentar till valet av årets stipendiat.

Enbart verksamhetsbidrag

I samband med att årets miljöstipendiat utses brukar nämnden också dela ut pengar till olika miljöprojekt i kommunen. Av besparingsskäl och på grund av att det inte kommit in så många ansökningar i år, valde nämnden att enbart ge ett verksamhetsbidrag på 7 000 kronor till Stranda Naturskyddsförening.

Nästa år räknar nämnden med att kunna dela ut mer pengar till fler projekt.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.