Lukt ger personal allergi

Trots att kommunen byggde om Torshaga för 20 miljoner kronor så sent som för fem år sedan, har man i månader arbetat med att få bort lukt som orsakat allergiska besvär.
Mönsterås • Publicerad 22 november 2010

Under flera år har delar av personalen på äldreboendet vid Torshaga haft problem med värk i ögonen, stickande känsla i näsa, hals och mun. Lukten som irriterat dem har funnits i hela byggnaden men varit mest koncentrerad i ett av köken.

Efter flera påtryckningar, bland annat via skyddsombud, började kommunen slutligen utreda vad det kunde vara som orsakade problemen, som vid något tillfälle ska ha varit så så stora att man fått stänga av rum avsedda för boende. Enligt Lars Petersson vid tekniska kontoret upptäcktes då att lukten kom från husets grund, och ända sedan i våras har en entreprenadfirma arbetat med att få bort problemen.

- Det är inte helt ovanligt att den här typen av problem kommer från krypgrunder, och vi försöker lösa det genom att ventilera bort luften med hjälp av en fläkt. Det är inte mögel i själva byggnaden men det kan ju vara något från gammalt trämaterial som legat där sedan förr, säger han.

Enligt Lars Petersson har besvären hos personalen minskat, men arbetet med husgrunden pågår ännu.

Tidigare har man även fått åtgärda problem med avloppsrören som uppstod efter mångmiljonrenoveringen.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.