Lång väntetid för körtillstånd

Bo Jägerbrink lämnade in ansökan om förlängning av körkortsbehörigheten till transportstyrelsen.
Beslut uteblev och efter ett halvår ilsknade han till.
Mönsterås • Publicerad 3 juli 2012

– Det är många som sitter i samma sits och som kan drabbas hårt, säger Bo Jägerbrink som tycker att det är anmärkningsvärt att det är så lång väntetid.

Det har blivit många telefonsamtal till Transportstyrelsen det senaste halvåret angående hustruns ansökan.

Beskedet som makarna har fått är att det är lång kö när det gäller de här ansökningarna.

Bo Jägerbrink anser att det är helt orimliga kötider. Anledningen till att hustrun behöver förlängning av sin högre körkortsbehörighet är att de ska utomlands med en husbil modell större som kräver detta.

– Men det här måste ju även drabba många yrkeschaufförer som kan bli stående utan att få köra, och hur går det då för deras företag?

Han är också kritisk mot att myndigheterna ger olika besked och att det kan vara svårt att få kontakt med rätt person.

Till exempel fick makarna Jägerbrink besked om att hustrun kunde köra ändå i väntan på beslutet, eftersom polisen hade uppgifter om att Transportstyrelsen hade ärendet under handläggning. När de sedan kontaktade polisen fick de först höra att det inte stämde och att hon riskerade åtal för olovlig körning om hon körde innan beslutet kommit.

Ett samtal senare tillbakavisades detta av polisen som uppgav att det var helt i sin ordning att hon körde ändå.

– Till slut vet man inte vem man ska lita på, konstaterar Bo Jägerbrink.

Anna Berggrund är enhetschef på Transportstyrelsen och kommenterar ärendet så här:

– Vi arbetar just nu med bland annat övertidsinsatser och extra personal i dessa ärendegrupper för att korta ned handläggningstiderna.

Hon bekräftar att man kan fortsätta köra trots att ansökningsdatumet har gått ut så länge man har skickat sin ansökan till Transportstyrelsen i tid.

– Det kan däremot bli problem om man ska åka utomlands. I de fallen ber vi medborgarna höra av sig till oss så kan vi hantera dessa ärenden med förtur, uppger Anna Berggrund.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.