Kränkningar i klassen

En grupp föräldrar till elever i en grundskoleklass i Mönsterås kommun har vänt sig till Skolverket.
Orsaken är att föräldrarna anser att deras barn vid flera tillfällen blivit kränkta av sin klasslärare. Även föräldrarna uppges ha blivit utskällda.
Mönsterås • Publicerad 13 november 2003

Föräldrarna hänvisar till att de försökt reda ut problemen med både skolans rektor, skolchefen och barn- och utbildningsnämnden. Men försäldrarna anser inte att de fått någon hjälp. Nu har de i stället valt att anmäla fallet till Skolverket som också beslutat att starta en utredning kring kommunens agerande.

Föräldrarna anser att situationen i klassen är ohållbar och att läraren måste omplaceras.

I anmälan till Skolverket redogör föräldrarna för hur läraren, enligt eleverna uppträtt i skolan. Det talas bland annat om flera fall av utskällningar och nedlåtande behandling. Enligt föräldrarna har eleverna på grund av småsaker blivit utskällda och utsatta för kränkande behandlingar. Incidenter ska även ha skett vid kontakter med föräldrar.

Mamman utskälld

"En mamma kommer till skolan för att hämta böcker åt sin sjuke son. Läraren skäller ut mamman för hennes, i lärarens ögon, hopplöse son. Detta sker i lärarrummet som för tillfället är tomt men dörren är öppen", skriver föräldrarna i ett av exemplen på det som har hänt på skolan.

Enligt föräldrarna har eleverna tagit mycket illa vid sig. Många uppges också må dåligt på grund av lärarens uppträdande.

"Magont och huvudvärk förekommer hos ett flertal elever. Till saken hör att en viss respekt krävs i klassrummet men inte under de premisser som råder där elever blivit kvästa av sin lärare", skriver föräldrarna.

Föräldrar skrev till nämnden

Problemem i klassen ska ha pågått under en längre tid. Redan i september skrev föräldrarna till barn- och utbildningsnämnden och begärde att läraren skulle omplaceras. I brevet tog man upp flera exempel på hur läraren uppträtt mot eleverna. Man framhöll vidare att det inte förekommit några utvecklingssamtal, vilket skolan är skyldig att hålla med elever och föräldrar.

Kallade till enskilt samtal

Strax efteråt kallades föräldrarna var och en till ett samtal med personal från skolan. Flera av föräldrarna valde dock att inte delta. De ansåg att de skulle hamna i ett underläge gentemot skolan när de på egen hand skulle stå till svars för den kritik de framfört.

Föräldrarnas anmälan har resulterat i att Skolverket valt att starta en utredning. Barn- och utbildningsnämnden får nu fram till den 20 november på sig att komma med ett yttrande. Nämnden ska även besvara en rad frågor med anledning av föräldrarnas anmälan.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.