Vindstyrkan gränsade till storm. Men både den soteld och den altanbrand som räddningstjänsten fick ta sig an i den starka blåsten slutade lyckligt
Mönsterås • Publicerad 17 januari 2003

På onsdagskvällen larmades brandkåren till en villa i Timmernabben där det börjat brinna på en altan.

Lyckligtvis var ägarna hemma och kunde släcka branden innan räddningstjänsten kom fram.

- Med tanke på blåsten och att det börjat brinna var det verkligen tur att huset inte var tomt. Då kunde den här incidenten utvecklats till en mycket allvarlig brand, sade räddningsledaren Tommy Åström.

Branden orsakades av kvarglömd aska som ställts ut på altanen.

Glödde fortfarande

- Det fanns tydligen glöd kvar i askan och det räckte för att det skulle börja brinna, säger Tommy Åström som uppmanar alla som eldar med ved att vara extra observanta när de askar ur sina eldstäder.

- Det kan finnas glöd kvar länge i askan och det är viktigt att askan förvaras brandsäkert. Och för att vara helt säker på att inte drabbas av en onödig brand bör man ta ut askan och slå på vatten, sade han.

Eldfängda fågelbon

På torsdagsmorgonen fick räddningstjänsten göra en ny utryckning. Den här gången var det brandkåren i Ålem som fick bekämpa en soteld i en villa på Storgatan i Blomstermåla. När räddningspersonalen kom fram brann det kraftigt från skorstenen. Det slog även upp stora gnistor.

Inne i skorstenen hade det även börjat brinna i ett par fågelbon i två av piporna.

Räddningstjänsten fick snabbt elden under kontroll och de materiella skadorna blev begränsade.

- Det blåste ju ännu mer på torsdagsmorgonen än vad det gjorde kvällen innan. Gnistorna kunde också ha orsakat stora skador, men som tur var spred sig aldrig branden utanför skorstenen, sade Tommy Åström.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.