Kommuner i samarbete om överförmynderi

Från och med nästa år planerar man att gå ihop med tre andra kommuner om överförmyndarverksamheten.
Mönsterås • Publicerad 8 november 2010

Överförmyndare kontrollerar att de som utsetts till god man, förmyndare eller förvaltare för andra personer sköter sitt jobb rätt. De fungerar som ett slags skyddsnät för dem som inte själva klarar sådant som att sköta pengar, ta viktiga beslut och liknande. Det kan omfatta både barn och vuxna, dementa eller personer med funktionshinder. I

I många år har Mönsterås haft en egen överförmyndare men nu vill man gå ihop med Högsby, Hultsfred och Oskarshamns kommuner och öppna ett huvudkontor i Högsby. En orsak till det är att man vill minska sårbarheten som uppkommer då bara en i varje kommun arbetar som överförmyndare. I framtiden är det tänkt att man politiskt utser en överförmyndaransvarig men att tjänstemännen i Högsby kommer ut till kommunerna vissa dagar.

- Tillgängligheten kommer att bli bättre, eftersom en handläggare finns på plats i Mönsterås en dag i veckan, men kommer även att kunna komma till kommunen från högsbykontoret andra dagar, säger Birgitha Lindgren, chef för kommunkansliet.

Totalt planeras 3,5 tjänster varav . För Mönsterås kommun kommer kostnaderna för 2011 att uppgå till 387 000 kronor.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.