Kommunen krävs på 1,9 miljoner

Mönsterås turist- och resebyrå AB anklagar kommunen för att ha orsakat företagets konkurs och kräver därför 1,9 miljoner kronor i skadestånd.
Mönsterås • Publicerad 1 februari 2006

Fram till 2004 hade Mönsterås kommun ett avtal med turistbolagets ägare, Omni Travel AB. I dess uppdrag ingick bland annat att bedriva turistbyråverksamhet och sköta uthyrning av stugor.

Av olika anledningar förlängdes inte avtalet utan verksamheten lades ned. I juni 2005 försattes bolaget i konkurs.

Muntligt löfte Omni Travels ägare Nimalan Balasingam, Uppsala, hävdar nu att han fått en muntligt löfte om att mot en ersättning på 800 000 kronor per år få behålla uppdraget. Ett påstående som bestämt förnekas från Mönsterås kommuns sida.

Oenigheten vad som egentligen hände när turistbolaget fick lämna Mönsterås blir nu föremål för rättslig prövning. På tisdagen hölls en förberedande förhandling i Kalmar tingsrätt. Under denna framkom att parterna står mycket långt från varandra och i princip inte är överens om någonting.

- Kommunens avtalsbrott orsakade Omni Travels konkurs. Trots att lokalhyran betalades slängdes bolaget ut. Dessutom sades utan grund avtalet om uthyrning av turiststugorna upp i förtid, hävdade Nimalan Balasingam genom sitt juridiska ombud. Mönsterås kommun tillbakavisar påståendena på punkt efter punkt. Det gäller till exempel uppgiften att det skulle funnits en muntlig utfästelse om fortsatt samarbete.

Gick skilda vägar Tvärtom menar kommunen att parterna var överens om att gå skilda vägar hösten 2004. Till stöd för detta åberopas ett brev daterat den 10 augusti samma år i vilket uppsägningen bekräftas.

Men Nimalan Balasingam står alltså på sig och drar Mönsterås inför rätta. Huvudförhandlingen kommer att kunna hållas tidigast i maj.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.