Kaniner saknade mat och vatten

En kaninägare i Mönsterås kommun har fått kritik för allvarliga brister i djurhållningen.
Mönsterås kommun • Publicerad 11 mars 2019
En kaninägare måste nu förbättra omvårdnaden av sina kaniner. När det genomfördes en kontroll saknades vatten och mat och i en av burarna låg en död kanin. Kaninen på bilden är från en annan uppfödare.
En kaninägare måste nu förbättra omvårdnaden av sina kaniner. När det genomfördes en kontroll saknades vatten och mat och i en av burarna låg en död kanin. Kaninen på bilden är från en annan uppfödare.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var i mitten av januari i år som länsstyrelsen genomförde en kontroll på fastigheten, efter att en anmälan om bristande tillsyn kommit in till myndigheten. På plats konstaterade djurskyddshandläggaren att det saknades vatten, grovfoder, sitthyllor och material att gnaga på. Vid besöket hittades även en död kanin.

”Två av burarna var dessutom extremt smutsiga och det stank i lekstugan”, står det i rapporten.

”Genom att låta bäddarna bli så smutsiga kan kaninerna bli sjuka av de starka och frätande ammoniakångorna från urinen.”

Kaninägaren fick ett föreläggande som bland annat omfattar fri tillgång till mat och vatten samt tillsyn minst en gång om dagen. Kaninerna ska även ha en hylla att sitta på och knäckebröd, råa rotfrukter eller grenar att gnaga på.

Ägaren valde dock att överklaga beslutet till förvaltningsrätten i Växjö, då hen menar att det är omöjligt att garantera fri tillgång till vatten och att burarna brukar rengöras en gång i veckan.

”Den döda kaninen levde på morgon”, står det också i överklagan.

Men förvaltningsrätten går på länsstyrelsens linje och avslår överklagan. Det innebär att djurägaren nu måste åtgärda alla de åtta brister som uppmärksammades vid besöket.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.