Jakthund dödad av varg: ”Mycket sorgligt”

HÖGSBY Artikeln publicerades
Vargen på bilden har inget med den i artikeln att göra.
Vargen på bilden har inget med den i artikeln att göra.

En jakthund av rasen beagle dödades på torsdagen av en varg i Hornsö ekopark i Högsby kommun.

Det blev en chockartad upplevelse för dem som var med.

Medlemmar ur Hersmåla jaktklubb var ute på rådjursjakt under torsdagen och rörde sig i Hornsö ekopark. Matz Petersson som är jaktledare befann sig en bit bort från de andra men berättar vad som hände:

– Min son och jakthundens ägare stod i skogen 270 meter från beageln när de plötsligt hörde hunden skrika till. De såg på GPS:en att hunden var stilla och sprang genast bort i riktningen mot där den fanns, och trodde att den kanske hamnat i bråk med ett vildsvin. När de kom fram hittade de hunden död, den låg på marken med ett stort bett över rygg och nacke och då förstod de direkt att det inte handlade om en gris utan en varg.

Matz Petersson ringde omedelbart till länsstyrelsen som skickade ut två tjänstemän. När de kom fram kunde de direkt konstatera att det handlade om en vargattack, något som jägarna inklusive hundägaren alltså redan förstått.

– De tog prover och tittade på spåren i snön och hunden ville de ha med sig till djursjukhuset i Kalmar för obduktion. Men eftersom detta inte bara var en jakthund utan även en kär familjehund, ordnade vi så att familjens andra medlemmar kunde komma ut i skogen och säga adjö. Vi försökte ordna det lite fint med att tända en eld och lägga hunden lite fint, och det var naturligtvis mycket sorgligt, berättar han.

Fredrik Ustrup, som är vilthandläggare vid länsstyrelsen, bekräftar att det är en varg som ligger bakom attacken.

– Den bedömningen är gjord utifrån hundens skador i kombination med besiktning av platsen och spårning på snö. Det är inte ovanligt att vargar dödar hundar, men här i länet är det första gången det sker vad vi vet.

Var tror ni vargen tog vägen sedan?

– Vi spårade den några kilometer, men det är mycket skog så det går inte att säga.

Före händelsen hade inte länsstyrelsen fått in någon rapport om varg i Kalmar län sedan i våras.

– Det händer att vargar går igenom våra marker, men den här visste vi inte om, säger han.

Fredrik Utstrup tycker att hundägare nu ska iaktta viss försiktighet när de släpper ut sina hundar i skogen. Men troligtvis kommer vargen snart att lämna länet.

– De vargar som tidigare setts här har sannolikt varit på genomresa och det finns inget som tyder på att den här är stationär, säger Fredrik Ustrup.

Matz Petersson, med flera decenniers erfarenhet av jakt, känner inte heller till något liknande fall.

– Vi har inte vetat om att det finns varg i det här området. Under mina år som jägare har jag sett spår av varg ibland men på andra ställen, och aldrig varit med om något som det som hände idag, berättar han.

Här ligger Hornsö ekopark:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.